Ga naar de hoofdinhoud

Energie in glastuinbouw

PROJECT

Glasreg: effici├źnt energiegebruik in de glastuinbouw

Onafhankelijke advies en ondersteuning bij de energie-invulling van de glastuinbouw. Gebruiksvriendelijke tools voor de glastuinbouw.

Datum

Van tot

Bekijk de projectwebsite

Na enkele losstaande projecten, werd in 2004, met de oprichting van GlasReg, een structurele samenwerking gestart tussen Boerenbond en Thomas More. Glasreg voorzag in de behoefte van de sector aan een onafhankelijk kennispunt voor de glastuinbouw. Vanuit Glasreg werd effici├źnt energiegebruik in de glastuinbouw ondersteund door het verlenen van advies rond oordeelkundig gebruik van de verwarmingsinstallatie, het introduceren en dimensioneren van energiebesparende technologie├źn, het optimaliseren en inpassen van een energie-stappenplan van de energieaudit.┬á

Tijdens het project werd de website glasreg door Thomas More ontwikkeld waarop heel wat informatie voor de tuinder gebundeld werd, aangevuld met gebruiksvriendelijke tools voor de tuinder. Doorheen de jaren en nieuwe projecten werden deze tools steeds verder ontwikkeld en uitgebreid door Thomas More. De belangrijkste tools werden ondertussen overgedragen vind je nu hier,  waar ook heel wat andere projectresultaten vertaald staan in handige tools voor het werkveld. 

De adviesdienst Glasreg werd in 2011 verlengd vanuit het VEA energieconsulentenproject, waarbinnen Thomas More instond voor de concrete ondersteuning van glastuinbouwbedrijven die investeringen in warmtekrachtkoppeling wensten uit te voeren, o.a. via een goede inschatting van het energiebesparingspotentieel. 

Gerelateerde onderzoekslijnen