Ga naar de hoofdinhoud

Energie in gebouwen

Project

Integraal ontwerp van installaties voor sanitair en verwarming (Instal2020)

Datum

Van tot

Supported by

Bekijk de projectwebsite

Vaak laten we in gebouwen een combinatie van individuele oplossingen installeren voor verwarming en sanitair water. Dat gebeurt vaak op basis van vereenvoudigde rekenregels, wat tot suboptimale of overgedimensioneerde installaties leidt én met een hoger energiegebruik.

Doel

Met dit project wilden we voor een doorbraak zorgen in de realisatie van krachtige energie installaties voor sanitair water (warm en koud water) en verwarming (centrale verwarming).

We bekeken wat de mogelijkheden zijn tot integraal ontwerp van installaties voor sanitair en verwarming. Het project is gericht op residentiële gebouwen, van eengezinswoningen tot grote appartementsgebouwen. We hielden rekening met de nieuwbouw- als de renovatiemarkt.

De installateurs (verwarming en / of sanitair) vormden de primaire doelgroep van het VIS-traject. Toch beperkte het project zich hier niet toe. Het project richtte zich tot iedereen die betrokken is bij de installaties voor sanitair water en verwarming: bouwheren, groothandels, installateurs, fabrikanten, studiebureaus en architecten.

Partners

  • WTCB
  • Universiteit Antwerpen
  • Bouwunie, Technlink
  • Atic

Onderzoekers

Onderzoeker

Simon Binnemans

Expertise in energietechnieken in gebouwen. Docent energietechnologie. 

Gerelateerde onderzoekslijnen