Ga naar de hoofdinhoud

Energie in glastuinbouw

Project

Ontwikkeling klimaatkamers

Gewassen kweken onder volledig gecontroleerde omstandigheden

Wereldwijd zijn er steeds meer initiatieven naar het telen van planten zonder het gebruik van daglicht.

Het voordeel hiervan is dat er een goede controle is over het (micro-)klimaat waarin de plant groeit. Zowel de temperatuur, de relatieve vochtigheid, de CO2-concentratie in de lucht als de eigenschappen van het gebruikte licht kunnen zeer precies gecontroleerd worden. Daarnaast is ook de watergift hier goed gecontroleerd.

Het voordeel hiervan, in vergelijking met de meer klassieke serres, is dat de weersomstandigheden hier geen invloed op hebben. Het nadeel hiervan is dan wel het hogere energieverbruik en de hoge investeringskosten.

Om dit te onderzoeken werden door het expertisecentrum Energie 'kleine' onderzoeksunits (we noemen ze de Greenboxen) gebouwd om initiƫle testen uit te kunnen voeren. Daarbij legden we de focus op de opbouw van de groeikamer en de regeltechniek om een optimaal klimaat te kunnen verkrijgen.

Daarnaast werden ook twee grotere klimaatkamers gebouwd om de haalbaarheid van de initiƫle proeven op grotere schaal te testen. Onze onderzoeksinfrastructuur kan je in onderstaande video bekijken.

Onderzoekers

Onderzoeker

Jeroen van Roy

Expertise in technieken voor indoor farming, data-analyse en slimme belichting glastuinbouwĀ 

Onderzoeker

Mario Frans

Onderzoeker en docent Agro- en biotechnologie.Ā  Expert plantfysiologie

Gerelateerde onderzoekslijnen