Ga naar de hoofdinhoud

Energie in gebouwen

Project

Renovatie richting CO2-arme verwarmingsinstallatie (RECOVER)

Datum

Van tot

Supported by

Agentschap Innoveren & Ondernemen

Hoe kan ik mijn installatie het best future proof maken en fossiel energiegebruik terugdringen? 
De sector heeft een duidelijke nood aan een overzichtelijk evaluatiekader en praktische richtlijnen en methodes die toelaten om deze analyse van de verwarmingsinstallatie mogelijk te maken en een installatierenovatie voor te stellen die past binnen het volledige woningrenovatietraject.

Nu de urgentie en het belang van de energietransitie ook in de woningmarkt begint door te sijpelen, worden de spelers in de verwarmingssector overspoeld met praktische vragen van bouwheren. Tegelijk zijn technieken veel complexer geworden en kunnen ze niet meer los gezien worden van andere gebouwaspecten. De sector heeft een duidelijke nood aan een overzichtelijk evaluatiekader, praktische richtlijnen die de installateur ondersteunt en gebruiksvriendelijke methodes die toelaten om een installatierenovatie voor te stellen op maat van de klant en passend binnen een volledig woningrenovatietraject.

Doel

RECOVER ondersteunt de installateur, de ontwerper en/of de adviseur in het renovatieproces door middel van een overzichtelijk evaluatiekader, praktische richtlijnen en methodes die toelaten om de bestaande verwarmingsinstallatie en woning te analyseren, een aangepaste installatierenovatie voor te stellen binnen een woningrenovatietraject, en deze installatierenovatie kwalitatief uit te voeren. 

Doelgroep

Het project richt zich tot bedrijven die de renovatie van verwarmingsinstallaties in residentiele woningen moeten realiseren en adviseren, elk vanuit hun eigen specifieke rol en expertise in het renovatieproces:

  • De installateurs HVAC en sanitair Daarnaast zullen we hen ook onrechtstreeks informeren via hun zakenpartners: fabrikanten, groothandel en adviseurs of architecten.
  • Ook de koeltechnische installateurs zullen ondersteund worden
  • EPB- en EPC-deskundigen
  • Softwareontwikkelaars die zich toeleggen op berekeningstools voor thermische installaties
  • Tenslotte kunnen de toeleveranciers van de sector, zowel fabrikanten als groothandel ook de ondersteuning van de installateurs en andere spelers verbeteren.

RECOVER beoogt een significante kennisverhoging bij de doelgroepen op gebied van duurzame thermische installaties in een renovatietraject en dit gaande van evaluatie van de huidige toestand tot gedetailleerde oplossingen.
Via de voorbeeldcases, de beslissingsboom en/of specifieke tools en de bijhorende randinformatie, maar ook door het toepassen van deze tools, zal de kennis op gebied van de installatie bij renovaties bij o.a. installateurs en energiedeskundigen sterk kunnen toenemen.

PARTNERS

  • Buildwise
  • Universiteit Antwerpen
dots

Interesse in meer informatie? Wil je deelnemen aan de begeleidingsgroep?

Ga naar fiche COOCK renovatie

Onderzoekers

Onderzoeksmanager

Griet Janssen

Trots op dit team: knappe onderzoekers, deskundige medewerkers, fijne mensen. 

Onderzoeker

Bert De Schutter

Praktische toepassing energietechnieken in gebouwen en glastuinbouw. Technisch-economische evaluaties van o.a. warmtenetten, warmtepompen, etc. 

Onderzoeker

Nickey Van den Bulck

Expertise in energietechnieken voor gebouwen. Docent bijscholingen en opleidingen gecertificeerd installateur.

Onderzoeker

Sara Hooyberghs

Expertise in energietechnieken voor gebouwen en glastuinbouw

Gerelateerde onderzoekslijnen