Ga naar de hoofdinhoud

Energie in gebouwen

Project

Sustainable Cooling Systems (Scools)

Datum

Van tot

Supported by

Bekijk de projectwebsite

Hoe kunnen we in goed geïsoleerde nieuwbouw woningen en kantoren een aangenaam zomercomfort realiseren? En dat terwijl we gebruik maken van passieve koeltechnieken en/of duurzame koelsystemen? 

Er zijn nog heel wat vragen naar de prestaties van duurzame koelsystemen in de praktijk. Daarnaast is er vaak niet genoeg ervaring om die systemen correct te plaatsen.

  • Hoe kunnen we duurzame koelsystemen selecteren en dimensioneren?
  • Waarop moet je letten bij de keuze en installatie van deze systemen?
  • Welke toestellen zijn er op de markt?

In het SCoolS-project werden de prestaties van verschillende systemen in detail onderzocht via in situ metingen, labotesten en simulaties.

Resultaten

De resultaten van de simulaties werden verwerkt in een interactieve online tool. Daar kan je op basis van enkele ingestelde gebouw- en systeemparameters een voorspelling maken van de prestaties (energieverbruik en comfort) van verschillende systemen om duurzaam te koelen.

We legden de focus op de haalbaarheid van het toepassen van duurzame koelsystemen in residentiële woningen en kleinere kantoorgebouwen. Ten slotte onderzochten we de impact op het comfort bij de keuze van afgiftesystemen om een goede vergelijking te kunnen maken.

Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van VLAIO. Het vervolgproject 'Koeling 2.0' gaat dieper in op het ontwerp en de dimensionering van koelinstallaties.

Partners

  • WTCB (Wetenschappelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf)
  • University of Bayreuth
  • SKZ–KFE gGmbH
dots

Onderzoekers

Onderzoeker

Simon Binnemans

Expertise in energietechnieken in gebouwen. Docent energietechnologie. 

Onderzoeker

Bert De Schutter

Praktische toepassing energietechnieken in gebouwen en glastuinbouw. Technisch-economische evaluaties van o.a. warmtenetten, warmtepompen, etc. 

Onderzoeker

Paul De Schepper

Expertise in energietechnieken in gebouwen. 

Gerelateerde onderzoekslijnen