Het energielandschap verandert en dat zorgt ervoor dat ook het elektrische verbruik in gebouwen flexibeler aangestuurd zal moeten worden.
Elektrische energie uit duurzame bronnen kan opgeslagen worden in batterijen, maar elektrisch aangedreven thermische systemen zoals warmtepompen of elektrische boilers kunnen ook flexibel aangestuurd worden.
Dat wil zeggen dat ze ingezet worden afhankelijk van hoeveel elektrische energie er op verschillende momenten beschikbaar is. Hoe je dat best kan doen in gebouwen onderzoeken we binnen dit project.
Enkele concrete doelstellingen binnen dit project:
Daarnaast willen we de nood aan piekcapaciteit op het net veminderen en de toepasbaarheid van hernieuwbare energie vergroten. Dat doen we door de thermische installatie slimmer te laten inspelen om het aanbod uit hernieuwbare energie, zonder daarbij te veel moeten inboeten op de energie-efficiëntie en het comfort in gebouwen.
We willen de kennis rond flexibel aansturen van elektrisch aangedreven thermische installaties verhogen én praktische handvaten aanreiken bij keuze en ontwerp van de installatie met het oog op flexibiliteit.
Dat doen we met het oog op:
Praktische toepassing energietechnieken in gebouwen en glastuinbouw. Technisch-economische evaluaties van o.a. warmtenetten, warmtepompen, etc.
Expertise in energietechnieken voor gebouwen. Docent bijscholingen en opleidingen gecertificeerd installateur.
Gepassioneerd door data-analyse, modellering en AI en MPC op gebied van energietechnieken.
Gepassioneerd door energietechnieken in gebouwen. Projectleider & business developer.
Trots op dit team: knappe onderzoekers, deskundige medewerkers, fijne mensen.