Ga naar de hoofdinhoud
Project

Vorstbestrijding in de fruitteelt (FROSTinno)

Datum

Van tot

Supported by

Bekijk de projectwebsite

Met dit project willen we vorstbestrijding in de fruitteelt verbeteren terwijl we rekening houden met kostenefficiëntie, het optimaal benutten van de energie, de impact op het milieu en toepasbaarheid in de praktijk.  

Het project richtte zich zowel tot de fruitteler als tot producenten, verdelers en installateurs van bestaande en potentieel nieuwe vorstbestrijdingstechnieken.


Nieuwe vorstbestrijdingstechnieken onderzocht 

Een groot aantal alternatieve technieken werden theoretisch geanalyseerd. Daarvan werden een aantal in de praktijk getesten op haalbaarheid en mogelijkheden. Bijvoorbeeld geavanceerde overkappingstechnieken, het gebruik van schuim, stralingsverwarming, verschillende detectie- en waarschuwingssystemen en elektrische verwarmingslinten al dan niet gecombineerd met andere technieken. Daarna voerden we testen uit met de technieken op velden met vorst.

Bestaande technieken optimaal inzetten 

Naast deze nieuwe technieken, keken we ook naar bestaande technieken en hoe we die optimaal kunnen inzetten. Zo kunnen we technieken combineren om tot betere resultaten te komen, bijvoorbeeld het sluiten van kersenkappen in combinatie met beregening of heteluchtkanonnen.

Sensorsysteem ontwikkeld 

Voor de testen in de praktijk op het veld met vorst ontwikkelden we een sensorsysteem waarbij tot in de bloemknop gemeten kan worden. Deze meettechniek kan ook bij verder onderzoek in de toekomst gebruikt worden. De analyses toonden ook duidelijk het belang aan van lokale temperatuursopvolging (al dan niet gekoppeld aan een lokaal sensorsysteem). Daar zien we zeker een kans voor aanbieders van monitoringsystemen.

Economische rekentool 

Tot slot ontwikkelden we ook een economische rekentool. Daarmee kan je op perceelniveau een analyse maken van verschillende potentiële vorstbestrijdingssystemen. Je kan er ook de impact meten van de verschillende scenario’s. Zo kunnen leveranciers hun product beter kaderen en nieuwe klanten het potentieel van vorstbestrijdingstecnieken duidelijk te maken.

Nieuwe kennis verzameld

Samen met de begeleidingsgroep bouwden we zeer veel kennis op over vorstbestrijdingstechnieken en vorst in de fruitteelt.  Alle info die we tijdens dit project verzamelden, hebben we gebundeld en kan je hier terugvinden.

Partners

Onderzoekers

Onderzoeksmanager

Griet Janssen

Trots op dit team: knappe onderzoekers, deskundige medewerkers, fijne mensen.