Ga naar de hoofdinhoud
Portretfoto Kaat De Ridder
Coördinator Onderzoekslijn

Kaat De Ridder

Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie

Kaat De Ridder is onderzoeker toerisme en docent, met een passie voor cultuur en erfgoed en de beleving ervan binnen toeristische ervaringen.

Over Kaat

Wat geeft plekken betekenis, lading, en context? Wat drijft mensen om plekken te gaan bezoeken, te ontdekken, en te beleven? En hoe doen ze dat dan? Het antwoord op deze vragen zit veelal vervat onder de noemer ‘cultuur en erfgoed’, in al zijn vormen en gedaanten, met eigen dynamieken, kenmerken en belanghebbenden. Cultuur en erfgoed zijn dan ook de voornaamste redenen waarom mensen reizen. Laat net dat het onderwerp zijn waarin ik me maar al te graag verdiep. Als kwalitatief onderzoeker en expert cultureel erfgoed aangesteld door het Departement Cultuur, Jeugd, en Media, ga ik de uitdaging aan om vraagstukken te tackelen als ‘hoe vertalen we dit erfgoed naar een betekenisvolle beleving voor de bezoeker, in samenwerking met welke partijen en op welke manier?’ en ‘hoe kan die beleving een breed publiek aanspreken en wie is dat publiek?’. 

Aspecten als duurzaamheid (in de brede zin van het woord), borgen, beschermen, en inclusiviteit krijgen steeds een volwaardige plek in deze uitdagingen. Niet alle types cultuur en erfgoed kunnen echter over dezelfde kam geschoren worden. Binnen projecten als ‘Toeristische ontsluiting van immaterieel erfgoed’ en ‘DigitICE’ zoomen we specifiek in op immaterieel erfgoed, om in samenwerking met zowel toeristische- als erfgoedspelers een kaderwerk te creëren waarin bezoekers dit type erfgoed kunnen ervaren, al dan niet met de integratie van technologieën, en met aandacht voor de borging van de praktijken, en de gemeenschappen die deze praktijken dragen.  

Als Ba. in Hotelmanagement, Ma. in Toerisme, en met enkele jaren ervaringen in een sales omgeving, weet ik dat ook de business kant van dergelijke verhalen in cultuurtoerisme van belang is om een duurzame uitkomst te bereiken. Het zoeken naar een goede en gedragen balans, tussen conservatie en valorisatie, tussen toerisme en erfgoed, is dan ook een oefening waarin ik ervaring heb opgebouwd.