Ga naar de hoofdinhoud
Portretfoto Marco Scholtz
Onderzoeker

Marco Scholtz

Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie

Marco Scholtz is senior onderzoeker in Innovative Tourism. Momenteel focust hij op cultureel erfgoedtoerisme en toeristische toegankelijkheid. Hij is ook docent voor de vakken 'Tourism Research' en 'Tourism Destinations'.

Over Marco

Toerisme is de op twee na grootste wereldwijde industrie (tenminste buiten de COVID-tijden) en omvat bijna elke persoon. Dit is echter niet de reden waarom ik graag toeristisch onderzoek doe. Er zit een soort psychologie achter de idee van reizen en omdat ik ook een fervent reiziger ben, heb ik hiervoor een sterke fascinatie ontwikkeld. Waarom verlaten mensen hun huizen om naar een ver land te reizen en om ondergedompeld te worden in een vreemde cultuur? Welke marketingboodschappen trekken mensen naar bestemmingen, welke interne motieven en gedragingen drijven hen naar deze bestemmingen? Hoe kennen ze deze plekken en wat willen ze daar doen? Hoe denken de bewoners van deze bestemmingen over de toeristen? Krijgt iedereen de kans om mee te doen? Dit zijn de vragen die mijn honger naar onderzoek en het begrijpen van het fenomeen 'toerisme' drijven.
 
Mijn huidige focus ligt op de verschillende aspecten van cultureel-erfgoedtoerisme: wat zijn die componenten en welke rol spelen zij in het aantrekken van bezoekers en het bieden van ervaringen? En: hoe kunnen volledig gecontextualiseerde ervaringen worden geprofileerd door componenten samen te brengen via verschillende middelen, zoals technologie, storytelling en creatief denken. 
Verder doe ik onderzoek naar de inclusiviteit van toerisme voor mensen met een verstandelijke beperking – iedereen heeft recht op vakantie en moet de mogelijkheid krijgen om er volop van te  kunnen genieten. Ik heb ook ruime ervaring in onderzoek naar de sociale effecten van toerisme en bewonersparticipatie, reismotieven en -gedrag, evenals marketinganalyse. In mijn Master (verkregen in 2010), onderzocht ik hoe de recessie van 2008/2009 het reisgedrag beïnvloedde en in mijn PhD (verkregen in 2014) ontwikkelde ik een raamwerk voor het meten van de immateriële en tastbare sociale effecten van toerisme in een ontwikkelingsland. Hoewel ik kwalitatief onderzoek kan doen, ben ik gespecialiseerd in kwantitatief onderzoek.

 Voor ik bij Thomas More-hogeschool aan de slag ging (vanaf maart 2020), was ik universitair hoofddocent aan de North-West University in Potchefstroom, Zuid-Afrika (ik ben een Zuid-Afrikaans staatsburger). Van 2012 tot 2021 heb ik 20 peer-reviewed artikelen gepubliceerd binnen mijn onderzoeksgebied en mijn onderzoek gepresenteerd op 16 internationale en 3 nationale (Zuid-Afrikaanse) conferenties. Ik had echter het gevoel dat het onderzoek werd gepubliceerd en niet effectief werd geïmplementeerd in de bredere samenleving. Daarom heb ik ervoor gekozen om te werken bij een hogeschool waar onderzoek meer praktische, tastbare verschillen oplevert.

Onderzoeker onder de loep: Marco Scholtz

Al mijn onderzoek gaat over het inclusief maken van toerisme