Werkende studenten kunnen elk academiejaar opleidingscheques aankopen voor een bedrag van maximum 500 EUR. Je kan de cheques gebruiken om een deel van je studiegeld of studiemateriaal betalen. De Vlaamse overheid betaalt de helft van de cheque.
Voor wie?
Je werkt in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Je bent een werknemer, ambtenaar of uitzendkracht.
Je woont in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook Europese werknemers die in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken, komen in aanmerking voor opleidingscheques.
Je hebt nog geen diploma hoger onderwijs. Heb je wel al een hoger onderwijsdiploma, dan kan je enkel loopbaangerichte opleidingen betalen met een opleidingscheque (uitzondering: HBO5 Verpleegkunde).
Je volgt de opleiding op eigen initiatief - buiten de werkuren of tijdens je opleidingsverlof - en je werkgever betaalt de opleiding niet.
Ben je zelfstandige, dan kom je niet in aanmerking. Bekijk dan de KMO-portefeuille. Ben je werknemer en zelfstandige in bijberoep, dan heb je wel recht op opleidingscheques. De combinatie opleidingscheques en KMO-portefeuille voor dezelfde opleiding kan niet.
Welke steun?
Studenten zonder secundair of hoger onderwijsdiploma kunnen voor 500 EUR opleidingscheques kopen.
Voor alle andere studenten bedraagt dit maximum 250 EUR.
Welke opleidingen?
Opleidingen die erkend zijn voor Vlaams opleidingsverlof (VOV) komen in aanmerking. Deze opleidingen hebben op de website van Thomas More het label VOV.
Schrijf je in bij Thomas More. Download je inschrijvingsbewijs uit KU Loket.
Vraag de opleidingscheques aan via je profiel op het WSE-loketvan de Vlaamse Overheid. Meld aan, klik naar ‘Aanvraag opleidingscheques’ en vul een online aanvraagformulier in.
Hou bij de aankoop van je opleidingscheques rekening met het bedrag van je studiegeld.
Bezorg het attest aan de studentenadministratie ten laatste twee maanden na inschrijving. De studentenadministratie geeft de digitale opleidingscheques door naar de boekhouding, die dit verwerkt.
Meer info?
Thomas More: Neem contact op met Studentenvoorzieningen.
Vlaamse overheid: Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure vind je op de website Opleidingscheques.