
De onstuitbare opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) luidt een nieuw tijdperk in voor creativiteit. Met het onderzoek MediaGenie wil Thomas More bedrijven in de media & entertainment-, publishing- en eventsector de kans bieden om zo snel mogelijk te profiteren van deze vooruitgang om hun creatieve capaciteiten uit te breiden. Om dit potentieel te benutten is er echter nood aan kennis over de tools, methoden en mogelijkheden om content te āgenererenā met generatieve AI.
VLAIO
Generatieve AI is als het ware een lamp van Aladdin; het wakkert ruwe ideeƫn aan en zet ze met ongekende snelheid en efficiƫntie om in kwalitatieve teksten, beelden, animaties en andere producties. Bestaande creatieve processen kunnen dankzij generatieve AI geoptimaliseerd en geautomatiseerd worden. Daarnaast zet het de weg open naar nieuwe verhaalvormen en gepersonaliseerde mediabelevingen.
Maar is Vlaanderen al klaar voor deze stormgolf? Generatieve AI biedt niet alleen opportuniteiten, maar stelt ons ook voor belangrijke uitdagingen. Hoe krijgen we vat op het potentieel van deze oplossingen om de eerste stap naar implementatie te zetten? Hoe bereiden we (toekomstige) werknemers voor om hiermee aan de slag te gaan? Hoe gaan we om met intellectuele eigendom? Hoe rusten we content creators uit met tools om gelokaliseerd materiaal te produceren dat hun lokale publiek dient?
De voornaamste wens van MediaGenie is om de adoptie van AI binnen Vlaamse media & entertainmentorganisaties te stimuleren door kritische obstakels weg te nemen, we werken aan:
Wij streven naar echte impact door vier innovatieve en geverifieerde proof-of-concepts te creƫren. Om maximale efficiƫntie te bereiken, maken wij gebruik van rapid prototyping-technieken en delen we onze ontwikkelingsreis via vlogs - zodat iedereen zo snel mogelijk kan profiteren van de verworven inzichten. De focusgebieden zijn te bepalen in samenspraak met de begeleidingsgroep, maar volgende opties worden alvast overwogen:
Daarnaast bieden we enkele concrete deliverables om de implementatie van Creative AI te bevorderen in Vlaamse organisaties:
Ondernemingen in de media-, entertainment-, book publishing- en eventssector die geconfronteerd worden
met de plotseling opkomst van creatieve AI en vat willen krijgen op:
Hierbij denken we in het bijzonder aan productiehuizen, boek- en stripuitgeverijen, spelontwikkelaars en organisatoren van evenementen & festivals.
Joeri Dehouwer is onderzoeker Digital Media Experiences met een passie voor game design, creativiteit, co-creatie en trendwatching. De toekomst is er al, je moet hem alleen leren zien!
Lizzy Bleumers is gebruikersonderzoeker sinds 2008. Zo kan ze haar nieuwsgierigheid botvieren in nieuwe digitale technologie en hoe we hiermee omgaan, en inzetten voor betere digitale toepassingen in media, entertainment en educatie.
Mathias is onderzoeker met een achtergrond in software development. Hij is daarom ook vooral bezig met de technische achtergrond binnen de onderzoeksprojecten. Zijn interesses liggen vooral in de nieuwste technologieƫn zoals AI, VR en AR.
Als onderzoeker combineer ik mijn passie voor gebruikersonderzoek met mijn brede kennis van het creatieve ontwerpproces om duurzame en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.
Jelle ondersteunt meerdere onderzoeksprojecten bij de technische en financiƫle haalbaarheid van innovaties, met een focus op ROI en nieuwe verdienmodellen. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar duurzaamheid en circulariteit in het bijzonder.
Tijdens zijn masteropleiding in de communicatiewetenschappen specialiseerde Ferre Vandervreken zich in media-onderzoek. Na tien jaar bij de studiedienst van de VRT komt hij nu het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie versterken.