Ga naar de hoofdinhoud
Project

Opportuniteiten van insecten

voor duurzame voeding en circulaire voedingssystemen

Datum

Van tot

Opportuniteiten van insecten: een LEADER-project

Zowel vanuit het beleid als de maatschappij groeit de aandacht voor duurzame voeding en circulaire voedingssystemen. Dit LEADER-project richt zich op de kweek van insecten als bron van hoogwaardig dierlijk eiwit en waardevolle nutriënten. Insecten hebben de capaciteit om laagwaardige nevenstromen om te zetten in hoogwaardige stoffen met toepassingen in de humane voeding, diervoeder of industriële toepassingen. Het project tracht op een educatieve en participatieve manier leerlingen van het lagere- en middelbare onderwijs het potentieel van insecten bij te brengen door hen nauw te betrekken bij de kweek. Meer bepaald zullen insecten gekweekt worden op reststromen afkomstig van de schoolomgeving, de gekweekte insecten zelf zullen vervolgens gebruikt worden als voeder voor het pluimvee aanwezig op de schoolhoeve of kinderboerderij.

Onderzoeker schept in bak
Verrijk je lessen met insecten

Nuttige beestjes in het onderwijs

Duurzaamheid is een belangrijk thema in onze samenleving, zo ook voor het moderne onderwijs. Daarom hebben wij een lessenpakket uitgewerkt gericht op leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs. Dit lessenpakket leert zowel leerlingen als docenten hoe insecten kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Docenten kunnen dit lessenpakket raadplegen om hun lessen te verrijken met insecten en de leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met deze nuttige beestjes.

Het lessenpakket voor het basisonderwijs zijn ingedeeld in 2 types, namelijk een workshop ‘Super Insecten’ en een projectwerk ‘meelwormen kweken’. Met de interactieve workshop kunnen zowel leerlingen als docenten het potentieel van insecten ontdekken. Het projectwerk stelt leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in staat om zélf meelwormen kweken.

Alle informatie vind je terug in de docentenhandleiding, welke hieronder ter download beschikbaar is. Voor de workshops en het projectwerk is een presentatie én opdrachtenboekje voorzien.

Lesdocumenten

Hieronder kan je de docentenhandleiding en overige lesdocumenten gratis downloaden.

Docentenhandleiding
.pdf
Download
Opdrachtenboekje workshop 2de kleuterklas-2de leerjaar
.pdf
Download
Opdrachtenboekje workshop 3de-6de leerjaar
.pdf
Download
Werkboek projectwerk meelwormen (3de graad)
.pdf
Download

Partners