Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam zomercomfort

De kans op oververhitting en de nood aan koeling in gebouwen neemt alsmaar toe. Wereldwijd vormt dit nu de snelst groeiende energievraag in de gebouwensector. Actieve koeling met airco-units is momenteel goed voor 10% van de mondiale elektriciteitsconsumptie en 7% van de totale broeikasgasuitstoot. In Europa zal het aantal aircotoestellen naar verwachting toenemen van 115 miljoen tot 275 miljoen in 2050. Met het project 'Duurzame koeling' gaan we op zoek naar duurzame oplossingen voor zomercomfort in gebouwen, met een focus op hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiënte systemen.

Datum

Van tot

Doel

Het doel van dit project is om aan te tonen dat met gepaste bouwtechnieken en het gebruik van hernieuwbare bronnen voor koeling, het probleem van oververhitting in gebouwen kan worden vermeden met minder primair energiegebruik. Het project wil ook bewijzen dat deze systemen kosten-efficiënt zijn en een vergelijkbaar of beter comfort bieden. We demonstreren en analyseren de prestaties van diverse energie-efficiënte en hernieuwbare koelstrategieën in 14 gebouwen in Vlaanderen en Nederland, waarvan 4 renovaties binnen dit project worden gerealiseerd.

Doelgroep

Dit project richt zich op Vlaamse en Nederlandse bouwprofessionals, waaronder technische installatiebedrijven, aannemers, studiebureaus, architecten, energiedeskundigen, fabrikanten en technische overheidsafdelingen. Daarnaast zijn gebouwbeheerders, gebouweigenaren, investeerders en beleidsmakers belangrijke doelgroepen. Het project richt zich ook op studenten in technische opleidingen en professionals in bij- en omscholingstrajecten. Via deze professionals bereikt het project ook burgers, zoals particuliere klanten bij installatiebedrijven, inwoners van gemeenten en familie van bewoners in woonzorgcentra. 

Door demonstraties willen we deze doelgroepen informeren en enthousiast maken voor een duurzame aanpak, die zijn waarde op het terrein heeft bewezen.