Ga naar de hoofdinhoud

Energie in gebouwen

RECOVER                       Renovatie van CO2-arme verwarmingsinstallatie

De analyse van de verwarmingsinstallatie verduidelijken en de installatierenovatie afstemmen op het volledige woningrenovatietraject.

Het project RECOVER richt zich op het beantwoorden van praktische vragen van bouwheren en professionals in de verwarmingssector. We bieden een overzichtelijk evaluatiekader en praktische richtlijnen om verwarmingsinstallaties future proof te maken, fossiel energiegebruik te verminderen, en de haalbaarheid van opties zoals warmtepompen te beoordelen. Ons doel is om een geïntegreerde aanpak te bieden die past binnen het volledige woningrenovatietraject, zodat u kosteneffectieve en efficiënte oplossingen kunt vinden voor uw specifieke situatie.

Datum

Van tot

Bekijk de projectwebsite

Met de toenemende urgentie van de energietransitie worden de verwarmingssector en de bouwheren geconfronteerd met praktische vragen over de toekomstbestendigheid van verwarmingsinstallaties. Bouwheren willen weten hoe lang ze hun huidige installatie kunnen gebruiken, of ze een warmtepomp kunnen installeren, wat de kosten zijn, en hoe ze hun sanitair warm water efficiënt kunnen beheren.

Er zijn diverse analysetools en methodes beschikbaar om alternatieven te evalueren, maar deze zijn vaak tijds- en kostenintensief. De verschillende spelers in de sector, zoals installateurs, energiedeskundigen en architecten, hebben vaak een gefragmenteerd beeld van de situatie, wat de noodzaak benadrukt voor een overzichtelijk evaluatiekader en praktische richtlijnen.

Met dit onderzoek willen we oplossingen en richtlijnen bieden voor de renovatie van verwarmingsinstallaties, afgestemd op het volledige woningrenovatietraject.

 

Doel

RECOVER heeft als doel om richtlijnen te ontwikkelen rond renovatie van de stookinstallatie van woningen. Dit gaat zowel over selectie en technische haalbaarheid, als dimensionering en financiële gevolgen. Belangrijk hierbij is het versnellen van het proces om tot een (correcte, op maat gemaakte) advies/offerte te komen. Dit omvat o.a.:

 • Snelle diagnose van de huidige toestand van installatie en bouwschil: wat is haalbaar en wat levert de nodige antwoorden?
 • Gesprek met de bewoners / contractuele aspecten
 • Vereenvoudigde berekeningsmethodieken
 • Selectie verwarmingsconcept
 • Verdere uitwerking verwarmingsconcept om geen fouten te maken bij installatie, uitwerking van regelsysteem en onderhoud
 • Optimale installatie/inregeling/valorisatie van de installatie

Doelgroep

We richten ons vooral tot:

 • Installateur, Groothandel, Fabrikanten
 • Energiedeskundigen (type A, EPB, …)
 • Renovatie-adviseur
 • Consultants voor warmteverliesberekeningen (installateurs verwijzen daar steeds vaker naar door)
 • Architecten

Heb je zelf ideeën of aanvullingen? Wil je het project mee opvolgen? Laat het ons dan zeker weten.

Partners

Onderzoekers

Onderzoeker

Bert De Schutter

Praktische toepassing energietechnieken in gebouwen en glastuinbouw. Technisch-economische evaluaties van o.a. warmtenetten, warmtepompen, etc. 

Onderzoeker

Margot De Pauw

Expert dynamische gebouwsimulaties & energie

Onderzoeker

Nickey Van den Bulck

Expertise in energietechnieken voor gebouwen. Docent bijscholingen en opleidingen gecertificeerd installateur.

Onderzoeker

Sara Hooyberghs

Expertise in energietechnieken voor gebouwen en glastuinbouw

Onderzoeker

Tom Vercammen

Gepassioneerd door energietechnieken in gebouwen. Projectleider & business developer.

Onderzoeksmanager

Griet Janssen

Trots op dit team: knappe onderzoekers, deskundige medewerkers, fijne mensen. 

Gerelateerde onderzoekslijnen