Ga naar de hoofdinhoud

Ons doel

We geven kinderen en volwassenen die stotteren, stottertherapeuten en zorgprofessionals die met hen samenwerken de nodige informatie en tools. We zorgen dat ons onderzoek evidence-based, gebruiksklaar en afgetoetst is met de praktijk.

Evidence-based? De informatie die we aanbieden komt uit internationaal wetenschappelijk onderzoek. We zoeken steeds op een systematische manier naar alle informatie over een topic en vatten dit dan samen.

Gebruiksklaar? We voeren onderzoek uit dat meteen ingezet kan worden in de dagelijkse stotterpraktijk of in het dagelijkse leven van personen die stotteren.

Afgetoetst met de praktijk? Wij toetsen eerst de ontwikkelde tools af met stottertherapeuten of personen die stotteren voor we dit ter beschikking stellen.  

Stotteren bij kleuters

Momenteel voeren wij een grootschalige studie uit waarbij 249 Belgische kleuters één van drie behandelingen voor stotteren krijgen. Wij vermoeden dat deze drie behandelingen even efficiënt zijn. Wil je meer weten? 

Klik hier om te lezen over de TreatPaCS-studie

Stotteren bij kleuters

Wij brachten op een betrouwbare manier de meest recente informatie samen die huisartsen, kinderartsen, artsen en verpleegkundigen van Kind & Gezin, zorgprofessionals, kleuterleerkrachten en ouders willen weten over stotteren bij kleuters. 

Klik hier voor informatie over kleuters die stotteren

Stotteren bij lagere schoolkinderen

Voor deze doelgroep is ons onderzoek nog in volle ontwikkeling. Momenteel kunnen we nog niks concreets bieden. Nog even geduld dus!

Stotteren bij jongeren

Binnenkort bieden wij een pakket aan om stotteren bespreekbaar te maken in de middelbare school. We gaan uit van de song Time to talk (Portland), dat geschreven is voor dit doeleinde. Het pakket is beschikbaar na de zomer (oktober 2024). 

Kom je naar onze ontmoetingsdag voor jongeren die stotteren op woensdagnamiddag 13.11.2024?
Menu voor die dag: elkaar ontmoeten, hapje eten en drinken, samen iets doen, connectie zoeken en genieten van een intiem concertje! Een link naar meer informatie en inschrijving volgt gauw!

Los daarvan verwelkomen we die dag ook leerkrachten van het middelbaar onderwijs die meer willen weten over jongeren die stotteren. Een link naar meer informatie en inschrijving volgt gauw!

Klik hier voor informatie over de ontmoetingsdag

Time To Talk (Portland)

In een samenwerking creëerden we een song voor personen die stotteren en personen die niet stotteren. 

Klik hier om de song Time To Talk (Portland) te horen

Stotteren volwassenen

Wij startten met de normering van de UTBAS, een schaal om Ongewenste Gedachten, Overtuigingen en Attitudes over stotteren in kaart te brengen. Wij kunnen de UTBAS in de Nederlandse vertaling alvast aanbieden (UTBAS-NL), maar onthoud dat de Vlaamse normering nog niet helemaal op punt staat.

Screen je liever eerst? Gebruik dan items 15, 19, 23, 35, 50 en 60 (UTBAS-6).