Overslaan en naar de inhoud gaan

"Bij het Innovatie Lab leerde ik dat het denkproces om een idee te verwezenlijken minstens even belangrijk is dan het effectief uitwerken van de oplossing"

TMK: Z15305/Z15304 - TMMA: YR0645/YR0674  | 6STP | NL

In een multidisciplinair team ga je aan de slag met een uitdaging van een externe opdrachtgever. Je doorgrondt het probleem, brainstormt en maakt kritische analyses om op het einde van de rit tot een concrete oplossing of prototype te komen. Je maakt kennis met relevante methodieken als design thinking &  business model canvas.

Innovatie lab semester 2 Kempen 

Innovatie lab in samenwerking met vzw Elegast. 

Ik ben Geert Van Eynde, projectfacilitator bij vzw Elegast. Dat is een Antwerpse vzw die zich vooral richt op jeugdhulp. Je herkent jeugdhulp mogelijk in de vorm van leefgroepen, thuisbegeleiding, zelfstandig wonen, schoolondersteuning enz. Naast nog een hele waaier aan diensten beschikken we ook over een mooi, groen domein te Vorselaar; onze Berkelhoeve. (Op een boogscheut van campus Vorselaar).

Dit domein wordt vandaag al in verschillende formules verhuurd aan verschillende doelgroepen: scholen, verenigingen, families,… Het staat ook binnen begeleidingstrajecten ter beschikking voor onze cliënten, hun netwerk en begeleiders. Echter, we zijn nog lang niet op capaciteit om dit domein echt rendabel te maken. Daarom zoeken we naar manieren om ons aanbod gericht te versterken voor bepaalde doelgroepen. Wil jij hierover vanuit jouw perspectief mee ondernemend nadenken?

  • Als student Sport en Bewegen zou je je mogelijk kunnen buigen over de optimalisering van ons sportief aanbod? (Er ligt een verouderde piste van 2km, kom gerust eens verkennend joggen!)
  • Als student Sociaal Werk zou het kunnen dat je de vandaag nog onderbelichte maatschappelijke, regionale noden wil onderzoeken?
  • Als student in de Lerarenopleiding zou het kunnen dat je onze educatieve pakketten en de logische aansluiting daarvan op de immers bewegende leerplannen mee onder de loep neemt? (Dit staat als project overigens sowieso op de planning)
  • Als student Ergotherapie zie je mogelijk de ondergesneeuwde specifieke kansen voor specifieke doelgroepen?
  • Als student in de Mechanica zie je mogelijke ingenieuze verbeteropties in de installaties die het domein vandaag kent?

Het zijn maar wat voorbeelden. Misschien nemen we nog een heel andere vlucht. De ploeg die voor dit project kies kan alvast rekenen op onze volle steun en een overnachting op ons domein.

Datum Timing Inhoud
Dinsdag 20/2/24 18u30 - 21 uur Design thinking
Dinsdag 27/2/24 18u30 - 21 uur Business Model Canvas & SCRUM
Dinsdag 12/3/24 18u30 - 21 uur Prototyping
Dinsdag 16/4/24 18u30 - 21 uur Pitching
In de examenperiode   Project indienen en komen pitchen

Meer info semester 2 Kempen