Ga naar de hoofdinhoud

Met de hulp van het team van Startpunt ondernemen, zette ik mijn eerste stappen als ondernemer!

Wendy

Starten als student-zelfstandige

De overheid biedt studenten die ondernemen een speciaal statuut aan: het statuut student-zelfstandige. Kortweg zijn de voordelen dat je minder belastingen betaalt en dat je kindergeld behouden blijft. Een ideaal extraatje voor je ouders dus om hen te overtuigen dat jouw plan niet kan mislukken! Je studeert misschien sport en bewegen en je kan al aan de slag als Personal Trainer, dan is dit ideaal voor jou. Of misschien fotografeer jij wel trouwfeesten? Dat kan je dan officieel regelen met je statuut student zelfstandige. Maar uiteraard kan elke student die zelfstandige wordt gebruik maken van het statuut. Als je dit statuut hebt, kom je ook in aanmerking om binnen de hogeschool het statuut van student ondernemer aan te vragen (zie hieronder).

Meer informatie over het statuut student-zelfstandige van de overheid vind je hier

Student ondernemer

Buiten het statuut van student zelfstandige van de overheid willen wij de combo tussen ondernemen en studeren ook makkelijker maken in onze hogeschool.  Thomas More voorziet in bepaalde gevallen faciliteiten voor student-ondernemers. Dat kan gaan over gewettigd afwezig zijn voor vakken, examens spreiden, of nog zoveel meer. Kom je in aanmerking voor het statuut student-ondernemer binnen de hogeschool?

Ja, als je minstens aan 1 van volgende voorwaarden voldoet:

  • je een al opgerichte onderneming leidt. Je bent bijvoorbeeld al ingeschreven als¬† student zelfstandige¬†of zelfstandige in bijberoep.
  • je een specifiek¬†begeleidingsstraject volgt¬† voor het opstarten van een eigen onderneming en¬†je kan een¬†businessplan¬†voorleggen, met de intentie om binnen 12 maanden een¬†product of dienst aan te bieden
  • je neemt deel¬†aan een door Thomas More¬†erkende wedstrijd¬†met je onderneming. In dat geval kan het statuut slechts worden toegekend voor de duur van de competitie en indien de student door de eerste selectieronde is.

Hoe vraag je het statuut student-ondernemer binnen Thomas More Hogeschool aan?  

Vul het online aanvraagformulier in en maak dan zelf een afspraak voor een gesprek. Dat kan door een mailtje te sturen naar¬†laurens.raveel@thomasmore.be (Mechelen/Antwerpen) of¬†kristien.denteneer@thomasmore.be (Kempen).¬†We bespreken jouw aanvraag tijdens dat gesprek (online of offline).¬†Na afloop geven wij gunstig advies (of niet) aan de inclusieco√∂rdinator van jouw opleiding.¬† De inclusieco√∂rdinator kent jou, in samenspraak met de opleidingsmanager, de uiteindelijke faciliteiten (al dan niet) toe en brengt jou via e-mail op de hoogte.¬†Het toekennen van faciliteiten is maatwerk en worden regelmatig ge√ęvalueerd gezien de activiteit in een bedrijf ook erg snel kan veranderen. Het statuut moet elk academiejaar opnieuw aangevraagd worden.

Aanvraag statuut student-ondernemer van de hogeschool
Student ondernemers aan het woord

Interessante links bij je opstart

Thomas More heeft heel veel expertise in huis maar we werken met veel plezier ook samen met andere partners. Hier vind je  een aantal initiatieven die zeker aansluiten bij jouw noden als startende ondernemer