Ga naar de hoofdinhoud
Project

TOPSHAKE

Boterhammen gesopt in koffie vervangen door volwaardige, gemakkelijke slikbare maaltijden

Wat

Wanneer we ouder worden, verandert onze smaak. Vanaf een zekere leeftijd lijkt eten zijn smaak te verliezen. In woonzorgcentra of zelfs thuis kan dit leiden tot ondervoeding of in elk geval tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is dus essentieel om oplossingen te vinden voor voedsel dat rekening houdt met de smaak en behoeften van ouderen. 

We ontwikkelden een gezond, smaakvol en wetenschappelijk verantwoord ontbijt: TOPS Multi- Start! In deze reportage van RTV test Ilse het uit. 

mensen in labo

Doel

Ouderen met dementie die prakjes als ontbijt toegediend krijgen, terug laten genieten van hun eten én hun voedingsstatus daarnaast verbeteren. Dat is het doel van dit project.

Relevantie

Dit onderzoek¬†begon toen¬†het¬†rust- en verzorgingstehuis De Bijster in te Essen bij M&C kwam aankloppen. Zij zochten¬†alternatieven voor het ontbijt¬†van hun bewoners. Steeds opnieuw boterhammen met choco of confituur overgoten met koffie of thee, daar krijgt iedereen na een tijdje genoeg van. Ook de koffie of thee smaakt niet meer.¬† De situatie is nog erger bij personen met¬†dementie:¬† hun¬†smaak- en reukzin gaat er nog sterker op achteruit.¬†Vaak¬†ontstaan er¬†ook¬†slikproblemen. Samen met¬†een¬†Sodexo-chef, een voedingsdeskundige, een di√ętiste en de KU Leuven hebben we¬†een team gevormd en¬†samen naar een oplossing gezocht.¬†¬†

Onze rol

Mobilab&Care ging aan de slag en stelde een receptuur op voor een kwalitatief en evenwichtig ontbijt dat wetenschappelijk onderbouwd was. Aangezien de doelgroep te kampen heeft met slikproblemen, sloot Lab4Food van de KU Leuven aan, zodat het ontbijt niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te slikken was. Topshake was geboren!

In verschillende woonzorgcentra werd deze Shake bij de betreffende doelgroep gecontroleerd getest. De resultaten waren veelbelovend. De energie- en eiwitinname lag hoger en er was een positieve invloed op het eetgedrag en de slikfunctie. 

Om¬†een groter publiek¬†te¬†bereiken met de Shake,¬†werd in¬†2012 in¬†Onderzoeks- en ontwikkelingsproject opgestart met Michel Tops, CEO van¬†TOPS FOODS¬†nv. Dit voedingsbedrijf staat bekend voor de bereiding van kant-en-klare maaltijden. Michel verloor zijn grootmoeder die¬†leed aan¬†dementie en sprong mee op de kar.¬†Het¬†multidisciplinair team¬†werd aangevuld met een¬†di√ętiste om het ontbijt voedingskundig volledig af te stemmen op de doelgroep. Ook werden er met het ganse team recepturen voor¬†nieuwe smaken¬†ontwikkeld wat vaak¬†lange testprocedures¬†met zich mee bracht om de ontbijten op alle vlakken op punt te zetten.¬†

Topscare.com werd opgericht waar particuliere klanten de versterkende maaltijden kunnen bestellen en aan huis laten leveren.  

In 2018 tekenen¬†Sodexo¬†en TOPS FOODS een contract wat betekent dat alle woonzorgcentra en ziekenhuizen in Belgi√ę waar¬†Sodexo¬†de maaltijden voorziet, gebruik zullen maken van¬†Multistart, wat de nieuwe naam geworden is van het versterkend ontbijt.¬†

Intussen heeft dit onderzoek geleid tot verschillende publicaties, lespakketten en kennis over (ver)slikken.  Daarnaast hebben wij een natuurlijk, vloeibaar product ontwikkeld, gegarandeerd zonder bewaarmiddelen, vers en speciaal bestemd voor ouderen met slikproblemen.  

Ons product is een voedingskundig afgestemd ontbijt op de doelgroep, met basis en natuurlijke ingredi√ęnten en in verschillende smaken.

Toekomst

Vandaag wordt er gewerkt aan het op punt zetten van de houdbaarheid van Multistart en het ontwikkelen van recepturen die passen binnen verschillende di√ęten zoals lactosevrij.
Ook wordt er gekeken naar het uitbreiden van de doelgroep zoals mensen met een handicap.

dots

Ontdek onze maaltijden zelf

Bestel Topshake

Onderzoeker

Onderzoeksmanager

Lieven De Maesschalck

Innovatiemanager voor het team, gedreven door de eindgebruiker met als doel om impact te cre√ęren op het raakvlak van technologie en welzijn.

Onderzoeker

Charlotte Horemans

Enthousiaste voedingsonderzoeker met een hart voor zorg.  

Partners