Ga naar de hoofdinhoud
Levenslang Leren

Another history of art | Koenraad Jonckheere

De reis van kunst door de eeuwen heen: Van idealisatie tot abstractie, ontdek de evolutie en betekenis van kunst in het Westen.

Datum

-

Prijs

€ 10.00

Locatie

Op locatie

campus Geel

Inhoud

Kunst is zoveel meer dan een esthetische ervaring of een intrigerend concept. Het is ook een instrument van politiek en religie, een katalysator van revoluties, een trigger van extreme reacties, een laboratorium voor nieuwe technologieën. Kunst is de blauwdruk van een tijdperk, de drager van ongrijpbare betekenis. Kunst vertegenwoordigt fabelachtige bedragen maar ook een zee van ontroering.

Hoe is kunst in 2.500 jaar tijd geëvolueerd van het streven naar de voorstelling van de ideale mens tot een zwart vierkant op een wit doek? Waarom is een blikje Merda d’artista op de kunstmarkt meer waard dan een prachtig zeventiende-eeuws landschap?

In deze lezing schetst hoogleraar kunstgeschiedenis Koenraad Jonckheere het verhaal van de beeldende kunsten in West-Europa van de oudheid tot het modernisme. Anders dan gebruikelijk ligt de nadruk daarbij niet zozeer op een opeenvolging van markante figuren die de bakens van de westerse kunst hebben verzet, maar op een complex samenspel van menselijk vernuft en verbeelding en van snel veranderende historische omstandigheden.

Praktische informatie

Spreker: Prof. Koenraad Jonckheere
(Universiteit Gent) 

Wanneer?

23 januari 2024 van 14.15 u. tot 16.45 u.

Waar?

Thomas More, Campus Geel
Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Kostprijs?

10 lezingen: 80 euro
5 lezingen: 45 euro
1 lezing: 10 euro

Toegangskaarten kunnen telkens ter plaatse aangekocht worden.
Tickets zijn inclusief koffie/thee of frisdrank tijdens de pauze.

Georganiseerd door Namiddaglezingen (Universiteit Derde Leeftijd)
Thema’s

Kunst

Geschiedenis