Ga naar de hoofdinhoud
Levenslang leren

Geeft vergeving nog een toekomst? | Els Van Peborgh

In de huidige tijd lijkt vergeving een beladen en zelfs verdachte term geworden. In een context waarin massaal grenzen worden gesteld aan ontoelaatbaar gedrag, waarin machtsmisbruik veelvuldig wordt aangeklaagd en waarin men een collectief bewustzijn poogt te creëren rond subtiele vormen van verdrukking lijkt een boodschap van vergeving in eerste instantie vooral misplaatst. Het lijkt op een vorm van vergoelijking, op een poging om de daders te excuseren of slachtoffers verantwoordelijk te maken voor het herstel van wat hen overkomt. Doordat de term ons voornamelijk overgeleverd is vanuit de christelijke traditie en precies daar ook weleens als dekmantel voor misbruik heeft gediend, rijst de vraag of vergeving in deze tijd nog voor een nieuwe toekomst kan zorgen. De genadeloze aanpak en grenzeloze bestraffing van daders van uiteenlopende vormen van grensoverschrijdend gedrag doen vermoeden van niet. 
Toch is het precies in die context zinvol de gangbare aannames over vergeving tegen het licht te houden en enkele kerngedachten van onder het stof te halen.

Datum

-

Prijs

€ 10.00

Locatie

Op locatie

campus Geel

Inhoud

In deze lezing doet Els Van Peborgh dat door middel van Hannah Arendts analyse van de politieke rol van vergeving. Voor Arendt is vergeving van cruciaal belang voor het vermogen om in vrijheid en samen met andere mensen te kunnen blijven handelen. Aan de hand van enkele kernconcepten binnen Arendts denken worden de meest urgente vragen omtrent vergeving onder de loep genomen: Waarvoor hebben we vergeving nodig? Is vergeving moreel toelaatbaar? Is het wel mogelijk? Is het enkel een zaak van daders en slachtoffers? Wat is de verhouding tussen vergeving en straf? Wat is berouw? Zijn er grenzen aan vergeving? Wat zijn die grenzen? Het zijn vragen die in onze tijd meer dan ooit om een doordacht en eigenzinnig perspectief vragen. Deze lezing zet uw reflectie hierover op weg.

Spreker

Dr. Els Van Peborgh (auteur, actrice, theatermaker)

Prijs

  • 10 lezingen: 80 euro
  • 5 lezingen: 45 euro
  • 1 lezing: 10 euro

Toegangskaarten kunnen telkens ter plaatse aangekocht worden.
Tickets zijn inclusief koffie/thee of frisdrank tijdens de pauze.

Aanbod

Benieuwd naar alle lezingen van Universiteit Derde Leeftijd? Bekijk hier ons aanbod.

Georganiseerd door Namiddaglezingen (Universiteit Derde Leeftijd)
Thema

Maatschappij