Ga naar de hoofdinhoud
Levenslang Leren

Het brein, ruimtevaart en evenwicht | Floris Wuyts

De impact van ruimtereizen op het brein onthuld: Nieuwe inzichten met potentieel voor astronauten en bedlegerige patiënten.

Datum

-

Prijs

€ 10.00

Locatie

Op locatie

campus Geel

Inhoud

Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen toonde aan dat de motorische problemen die astronauten ondervinden bij terugkeer uit de ruimte niet enkel te wijten zijn aan verlies van spiermassa of het evenwichtsorgaan. Ook het brein ondergaat veranderingen. Dit inzicht is een primeur en opent ook nieuwe behandelmethoden voor andere personen die door omstandigheden langere tijd niet mobiel zijn.

Floris Wuyts onderzocht in samenwerking met een internationaal team van onderzoekers en de ruimtevaartorganisaties ESA en ROSCOSMOS welke invloed ruimtereizen hebben op het brein van de astronauten. De wetenschappers onderwierpen de ruimtevaarders voor en na hun vlucht aan een MRI-scan. Na hun terugkeer hebben astronauten tijdelijke problemen met hun evenwicht en ook stappen, bijvoorbeeld, gaat moeizaam. Tot dusver dacht iedereen dat die problemen te maken hadden met het perifere evenwichtsorgaan, maar de onderzoekers konden aantonen dat er wel degelijk veranderingen plaatsvinden in de hersenen zelf.

Het onderzoek is niet alleen van belang voor astronauten maar ook voor mensen die langere tijd niet bewegen, zoals bedlegerige patiënten. Ruimtereizigers hebben ook nauwelijks beweging. Ze hebben vastgesteld dat het moeilijker was voor terugkerende astronauten om zich in te beelden hoe het was om tennis te spelen. Dit in combinatie met de andere vastgestelde veranderingen in het brein van de ruimtevaarder deed hen denken aan een volgende mogelijke stap in revalidatie: ‘beeld je in dat je tennis speelt’.

Patiënten krijgen immers vaak kine om hen zo voor te bereiden op het moment dat ze weer op de been zullen zijn. Maar wat als bedlegerige mensen daarnaast ook voldoende zouden ‘denken’ dat ze aan het sporten zijn? Dit kan een bijkomende behandeling betekenen om hen beter voor te bereiden op het opnieuw stappen. Niet alleen de spieren worden dan getraind, maar ook het controlecentrum in het brein.

Praktische informatie

Spreker: Prof. Floris Wuyts
(Universiteit Antwerpen)

Wanneer?

27 februari 2024 van 14.15 u. tot 16.45 u.

Waar?

Thomas More, Campus Geel
Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Kostprijs?

10 lezingen: 80 euro
5 lezingen: 45 euro
1 lezing: 10 euro

Toegangskaarten kunnen telkens ter plaatse aangekocht worden.
Tickets zijn inclusief koffie/thee of frisdrank tijdens de pauze.

Georganiseerd door Namiddaglezingen (Universiteit Derde Leeftijd)
Thema

Maatschappij