Voedings- en Dieetkunde

Professionele bachelor

Locatie: Geel -Campus Geel

Starten met deze opleiding in februari? Dat kan! Semester 2 is maar net begonnen. Meer info? Klik hier!

  • In onze consumptiemaatschappij is voeding ‘hot’: wat je eet of drinkt en wat je niet eet en waarom
  • De opleiding Voedings- en Dieetkunde baseert zich op wetenschappelijke inzichten en harde feiten en combineert dat met sociale vaardigheden.
  • We werken met moderne en gevarieerde werkvormen en laten voldoende ruimte voor eigen accenten.
  • Je leert hoe je creatieve oplossingen bedenkt en problemen oplost i.v.m. voeding en hoe je onderbouwd en praktisch haalbaar advies geeft.
  • Zo word je een expert in de promotie van een gezonde levensstijl en speel je een rol in de preventie en behandeling van ziekte.
  • Het diploma leidt tot de erkende beroepstitel van diëtist in de gezondheidszorg. Maar je kan vele kanten uit: kwaliteitsverantwoordelijke in de catering en de voedingsindustrie, ontwikkelaar of vertegenwoordiger van voedingsproducten, coach bij gedragsverandering of voedingseducator.
  • Je bent dus breed inzetbaar in vele organisaties, maar je kan ook zelfstandig aan de slag en je durft nieuwe paden bewandelen.
  • Ben je nieuwsgierig, sterk in organiseren en communiceren, zelfstandig, maar ook een teamplayer? Dan ben je aan het juiste adres bij Voedings- en Dieetkunde.
  • Deze bacheloropleiding is ook een perfecte voorbereiding op schakelprogramma’s van verschillende opleidingen of verkorte bachelorprogramma’s zoals Sport en Bewegen.

Volg Voedings- en Dieetkunde op Facebook

Scroll naar beneden voor meer info
Marleen Van Loo
Opleidingsmanager
Hilde Boeckx
Studietrajectbegeleider
Thomas More
Barbara De Weerdt
Zorgcoördinator

Opbouw

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • In de praktijk
  • Persoonlijke begeleiding
  • Go International
  • Verkort traject
  • Traject voor werkstudenten
  • Fase 1

    Fase 1

    Dit is de oriëntatiefase. We leggen de focus op de gezonde mens en jij legt de focus op jezelf. In een aantal oriënterende en ondersteunende vakken nemen we telkens gezonde voeding en de gezonde mens als uitgangspunt. Je krijgt je eerste beroepsgerichte vaardigheden en taken onder de knie. Je eerste kennismaking met het werkveld en projectwerk geven je goesting in méér en zorgen ervoor dat je echt betrokken raakt bij de opleiding.

  • Fase 2

    Fase 2

    Dit is de verdiepingsfase. De opleiding focust op de verschillende doelgroepen en jij op je eigen leerproces: hoe word je een goede voedings- en dieetkundige? Je ontwikkelt skills voor het geven van voedings- en dieetadvies op maat, aan individuen en aan groepen, om een goede gezondheid te behouden of als onderdeel van een behandeling. Ook voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu. Je kan meer eigen keuzes maken en ervaren waar jouw sterktes en interesses liggen. Je zal ook werkpunten ontdekken. Of zijn het leerkansen om verder te groeien?

  • Fase 3

    Fase 3

    Dit is de verruimingsfase. De opleiding focust op de beroepscontext en jij spitst je toe op je verdere professionalisering tot een bachelor in de Voedings- en Dieetkunde. In fase 3 staat de beroepscontext centraal: het werkveld waarin jij wil werken. We blijven inzetten op je groei als voedingsexpert, zodat je straks breed inzetbaar bent als bachelor Voedings- en Dieetkunde. Maar je maakt ook steeds meer je eigen keuzes. Je kiest zelf het domein waarin je je wil verdiepen via keuzevakken en een integrale eindopdracht. Tijdens je stage kan je laten zien welke competenties je verworven hebt. 

  • In de praktijk

    In de praktijk

    We vinden het belangrijk dat je meteen van bij de start en gedurende je volledige opleiding in contact komt met de praktijk. In fase 1 leer je de verschillende werkterreinen van je toekomstig beroep kennen tijdens werkveldinitiatie. Via de keuzestage en via projectwerk in fase 2 kom je verder in contact met de praktijk en leg je al persoonlijke accenten. In fase 3 doorloop je, naast een keuzestage, ook je klinische stage. Je maakt in die periode ook een integrale eindopdracht.

    Je kan ook kiezen voor een buitenlandse stage. We hebben een aantal vaste partners in verschillende landen.

    In fase 3 toon je je ondernemingszin. De opleiding engageert zich regelmatig voor onderzoeks- of dienstverleningsprojecten (bijvoorbeeld insecten als voedsel) waaraan je als student kan meewerken.

  • Persoonlijke begeleiding

    Persoonlijke begeleiding

    Een vaste trajectbegeleider coacht je doorheen gans je studietraject. Hij zet je aan om regelmatig stil te staan bij je groeiproces van student naar professional. Hij is een luisterend oor bij vragen over je studietraject en het maken van keuzes. Hij zoekt samen met jou naar oplossingen. Hij kan je ook stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

    Het grootste deel van de studiebegeleiding gebeurt natuurlijk door de vakdocenten. Zij delen hun expertise met jou en bezorgen je alle nodige informatie over de leerdoelen, de inhoud, de werkvormen en de evaluatie van hun vak zodat je efficiënt aan de slag kan.

    Een krachtig hulpmiddel om snel vorderingen te maken in je studie is PAL. Dat staat voor peer-assisted learning. Zie het als ‘je joker’. Je werkt dan in een groepje samen met andere studenten om moeilijkere, zelf gekozen studieonderdelen beter onder de knie te krijgen. Door vakinhouden aan elkaar uit te leggen, oefen je wat je op het examen ook zal moeten kunnen: in eigen woorden duidelijk en correct verwoorden hoe iets in elkaar zit. Je kiest zelf of je deelneemt aan deze jokergroepen, maar effectief zijn ze zeker wel. Elke jokergroep krijgt gratis een tutor (een tweede- of derdejaarsstudent) als coach. 

  • Go International

    Go International

    Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een goed idee om een deel van je studie of je stage in het nabije of verre buitenland te doen. Samen met de internationale coördinator van de opleiding verkennen we de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring opdoen dicht bij huis, in Wallonië of Brussel of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Andere voorstellen zijn bespreekbaar. Indien het je droom is om aan ontwikkelingssamenwerking te doen, kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid- Afrika of Suriname. Of je kan voedingsgewoonten van kinderen in Peru en Kenia helpen verbeteren.  ‘Internationalisering at home’ is mogelijk via de internationale dagen en een online samenwerkingsproject met Finland.

  • Verkort traject

    Verkort traject

    Ben je al in het bezit van een aanverwant diploma hoger onderwijs? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkort traject.

  • Traject voor werkstudenten

    Traject voor werkstudenten

    Deze studie combineren met deeltijds werken en/of een gezin? Dat kan via ons alternatief traject voor werkstudenten waarbij je de opleiding spreidt over 4 jaar. 

Vakken

  • Fase 1
  • Fase 2
  • Fase 3
  • Fase 1

    Fase 1

    Semester 1

    • Voeding in de maatschappij
    • Gegevensverwerking
    • Moleculen en interacties
    • Algemene psychologie
    • Anatomie en fysiologie
    • Cel- en microbiologie
    • Kookworkshops
    • Voedingsmiddelenleer

    Semester 2

    • Wetenschappelijk project
    • Bio-organische chemie
    • Labovaardigheden
    • Voedingsleer
    • Persoonlijke verkenning
    • Chemische analyse
    • Workshops gezonde voeding
    • Fysische processen in de voeding

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 2

    Fase 2

    Semester 1

    • Biochemie
    • Gezondheidspsychologie
    • Microbiologie 2
    • Catering en management
    • Voeding voor doelgroepen
    • Beroepsgerichte communicatie
    • Keuzestage 1

    Semester 2

    • Statistiek
    • Pathologie
    • Workshops dieetleer
    • Voedingswarenanalyse
    • Dieetleer 1
    • Dieetleer van het kind
    • Gezondheidseducatie en project
    • Practice enterprise: professioneel werken

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

  • Fase 3

    Fase 3

    Semester 1

    • Casuïstiek en communicatie 
    • Dieetleer 2
    • Wetgeving, farmacologie en voedselproductie
    • Religie, zingeving en levensbeschouwing

    Keuze

    • Optie Voedings- en Dieetkunde
      • Keuzevak + verdiepingstraject: Evidence Based werken
         
    • Optie Sport en bewegen
      • Fysiologie en inspanningsfysiologie
      • Bewegen op de werkvloer-ergonomie
      • Sport- en bewegingspathologie-EHBO

    Semester 2

    • Integrale eindopdracht
    • Klinische stage
    • Keuzestage 2

    Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.

Opleiding in cijfers

Enkele statistieken over deze opleiding
181
studenten
23%
werkstudenten
600
uren stage
8,5/10
studententevredenheid over 2 jaar

Waarom kiezen voor Voedings- en Dieetkunde?

image.alt

Op ieders maat

Wij stellen ons erg flexibel op voor werkstudenten en voor wie al een diploma hoger onderwijs heeft. Wie net iets meer wil, wordt extra uitgedaagd en doorstromen naar een masteropleiding is zeker haalbaar. 100 % van de deelnemers aan de vakantiecursus is tevreden over het cursusmateriaal, 97 % raadt hem aan en 93 % vond zich beter voorbereid.

Ontdek meer over onze vakantiecursus
image.alt

In cocreatie

Voor onze 20e verjaardag tekenden we samen met (oud)-studenten, docenten en werkveld  de opleiding en het beroep van onze dromen uit. We staken de opleiding in een nieuw jasje en sturen bij in cocreatie met onze studenten en andere partners.

Jong voedingsgeweld kwam dit jaar sterk en innovatief uit de hoek. Van geen idee tot een nieuw business concept (een ecologisch restaurant in een boomhut) in de voedings- en dieetsector komen en dit op een overtuigende wijze brengen voor een groot publiek? Onze studenten doen het!

image.alt

Nieuwe stage in Kenia

Je kan stage lopen in Kenia. Kebene is een kleinschalig project dat hulpbehoevende straat- en weeskinderen opvangt. Je brengt de kinderen gezonde voedingsgewoonten bij en je inspireert de koks om evenwichtige maaltijden te bereiden. Dit is voor elke studenten een avontuur dat levenslang bijblijft.

Bekijk hier een video over Kebene

Na je studie

  • Aan het werk
  • Verder studeren
  • Aan het werk

    Aan het werk

    • Klinisch diëtist in ziekenhuis, verzorgingsinstelling of polikliniek
    • Manager en kwaliteitsverantwoordelijke in de grootkeuken
    • Coach bij gedragsverandering van individuele cliënten en groepen
    • Expert in voedingseducatie, voedingsvoorlichting in onderwijs en overheidsinstanties
    • Analist, vertegenwoordiger of kwaliteitsverantwoordelijke in de voedingsindustrie
    • Zelfstandig diëtist in eigen praktijk of groepspraktijk
  • Verder studeren

    Verder studeren

    Tweede bachelor (via verkort traject)

    Banaba

    • Ouderencoaching
    • Zorgmanagement
    • Advanced Business Management

    Postgraduaat

    Master (via schakelprogramma)

    • Biowetenschappen: voedingsindustrie
    • Industriële wetenschappen: biochemie
    • Management en het Beleid van de Gezondheidszorg
    • Biomedische Wetenschappen minor voeding
    • Gezondheidsvoorlichting en bevordering
    • Nutrition and rural development-human nutrition

Alles voor (toekomstige) studenten

Naast opleidingen biedt Thomas More een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waarmee wij jou kunnen helpen!

Michaël Sels

Hoofddiëtist UZA (oud-student)

Iedereen is stilaan overtuigd van de onmiskenbare impact van een aangepaste voeding op de gezondheid. Met een stevige basiskennis die ik opdeed op Thomas More en mijn persoonlijke passie voor interactie met mensen, grondige wetenschap  en heldere communicatie ben ik aan de slag kunnen gaan in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De diëtist is aan een stevigere verankering binnen de zorg bezig en daar wil ik met veel goesting en passie mijn steentje aan bijdragen. Want passie maakt voor mij het verschil tussen een job doen of een carrière hebben!

 

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En jij wil natuurlijk de beste keuze maken. Kom daarom ontdekken, twijfelen, vergelijken en beleven tijdens een van onze vele infomomenten! #expectmore

23 februari
Zaterdag 10u - 16u
27 april
Zaterdag 10u - 14u
4 september
Woensdag 18u - 21u

Word expert!

  • Een nieuw skillslab
  • Diëtisten zijn belangrijke voedingsexperten
  • Kwaliteit van onze opleiding
  • Een nieuw skillslab

    Een nieuw skillslab

    Een dag in het leven van de diëtist. Ervaar het als student in onze nieuwe consultatieruimte waar alles aanwezig is om vaardigheden in te oefenen. Als professional zijn wij niet langer tevreden met enkel een meetlat en weegschaal. Een impedantietoestel brengt de hoeveelheid spiermassa, vetmassa, intracellulaire en extracellulaire vochtmassa in kaart. Ter ondersteuning van je consultatie maak je gebruik van educatieve folders, foodmodels en verpakkingen.

    Voedings- en Dieetkunde Voedings- en Dieetkunde

    Voedings- en Dieetkunde Voedings- en Dieetkunde

    Voedings- en Dieetkunde

  • Diëtisten zijn belangrijke voedingsexperten

    Diëtisten zijn belangrijke voedingsexperten

    Laatstejaarsstudenten verdiepen zich in een klinische probleemstelling of casus. Ze zoeken een wetenschappelijk onderbouwde oplossing en presenteren hun bevindingen op een netwerkavond waar studenten en werkveld elkaar ontmoeten bij een gezellig hapje en drankje. En wie weet brengt het werkveld zelf nog een interessante casus aan.

    "Van chocolade wordt je slim, koemelk is alleen voor kalfjes, gluten zijn dikmakers, …" Het internet en sociale media staan vol met verwarrende en foute voedingsadviezen, modediëten en hypes. Diëtisten moeten vaker hun stem laten horen en meer opkomen voor hun beroep. En dat doen ze.

  • Kwaliteit van onze opleiding

    Kwaliteit van onze opleiding

    Meer weten over de kwaliteit van onze opleiding? Ontdek het hier!