Op kot

Op kot gaan, dat is best een spannende stap. In het begin is het wat wennen, maar na een tijdje is je kot je tweede thuis en beleef je er de tijd van je leven!

 

Je zoektocht 

Op onze kotdatabank vind je alle beschikbare kamers en studio's in de buurt van onze campussen. Je krijgt er ook meer informatie over extra kosten en de faciliteiten van de verschillende studentenkamers.  

Tip! Kies bovenaan in de oranje balk je campus en vind de koten in de buurt.
Zoek je een kot in Antwerpen? Dan kan je ook op kotweb terecht!

Tips  

  • Maak voor jezelf een verlanglijstje: wat vind ik belangrijk? Wil ik een kot dichtbij de campus of liever dichtbij het station? Een kamer aan de straatkant of zicht op de tuin? Hoeveel mag dat kosten? Wil ik een eigen douche? Of is een eigen keukentje belangrijk? ...
  • Start je zoektocht bij voorkeur in mei of juni: dan is er nog veel keuze! In september vind je nog wel een plekje, maar is de keuze beperkter. 
  • Bezoek verschillende kamers om een zicht te krijgen op de mogelijkheden, de kostprijs ...  
  • In de zomer lijken alle koten door de afwezigheid van veel studenten "rustig". Denk goed na waar jij het beste past: in een groot levendig studentenhuis of op een rustige plek in een huis met maar een paar kamers. 

Vragen of twijfels? 

Heb je vragen over je huurcontract of heb je problemen met je kotbaas? Heb je nood aan hulp of advies? Maak een afspraak met een van onze collega's van de dienst Studentenvoorzieningen en we bekijken samen wat mogelijk is! 

Wat kost een kot/studio?

kotprijzen TMMA

  kotprijzen kempen

Op kot met een functiebeperking?

Op onze campussen in Mechelen en Antwerpen hebben we eigen residenties met koten die voorzien zijn van een aantal faciliteiten (toegang voor rolstoel, lift...) én persoonlijke begeleiding door medestudenten. De residenties van Thomas More willen een voorbeeld zijn van ‘omkaderd wonen’. Met andere woorden: er wonen, leven en studeren studenten met én zonder functiebeperking samen.   
Ontdek hier hoe jij omkaderd op kot kan wonen in onze residenties: Mechelen (Campus Kruidtuin en samenwerking met Pastoraal centrum) en Antwerpen (Campus National).  

Ben je op zoek naar een kot met faciliteiten in Geel, Lier, Turnhout, Vorselaar of Campus De Nayer? Neem dan contact op met ons, wij zoeken graag met je mee op de privé-markt! 

Op kot met sociaal engagement 

In onze residenties in Mechelen en Antwerpen kan je een 'kot met sociaal engagement' huren. Dat betekent dat je je tijdens je studententijd extra wil inzetten voor anderen: voor je medebewoners en voor de buurt. Dat geeft je verblijf op kot een "meerwaarde".

We willen van onze studentenhuizen een hechte community maken. Ze zijn dan ook zo gebouwd dat ontmoeting centraal staat, in grote gemeenschappelijke livings of keukens. We hebben géén inwonende kotbazen, dus we rekenen op jouw hulp om van je kot een nieuwe thuis te maken samen met je medestudenten!  

Proefproject 2 generaties, 1 dak

Vroeger was het gewoon: op kot bij een echte kotmadam (of ‘kotbaas’). Je eigen kamer, maar misschien een gedeelde keuken, badkamer of fietsenstalling. Maar, als de relatie goed zat, ook: gedeelde verhalen, gedeeld lief en leed. Tegenwoordig zitten de meeste studenten op een kot met microgolf, samen met kotgenoten op de gang, maar ook een beetje apart van de samenleving, in hun eigen studentencocon.
 
Nu, in Sint-Katelijne-Waver is er een tekort aan studentenkamers en een surplus aan toffe oudere bewoners in een soms te grote woning. Deze vaststelling bracht Annelies Bal, hoofdverpleegkundige bij Zorgbedrijf Rivierenland op het idee om twee generaties samen te brengen in het project ‘2 generaties, 1 dak. 
 
Het concept? Je woont één of enkele dagen per week op een kamer in het huis van een (oudere) inwoner en je deelt wijsheid, ervaring en enthousiasme, maar ook wat kleine klussen en kosten.
 
Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en Thomas More Campus De Nayer zien alvast  toekomst in dit concept en nemen samen met de initiatiefneemster de handschoen op om na te gaan of het haalbaar is. Een proefproject dus, met niet te veel regeltjes, maar in orde met de bestaande regelgeving natuurlijk.
 
Pionier je graag mee aan dit unieke gemeenschappelijk woonproject als 55plusser met kamer of als kotstudent? Contacteer snel 2generaties1dak@gmail.com voor meer informatie.