Het groeiend aantal zorggebruikers en de vraag naar hoogwaardige (thuis)zorg op lange termijn is moeilijk vol te houden in veel Europese landen. Door gerichte inzet van technologie en/of de aanpassing van zorgprocessen speelt het ACE-project enerzijds in op de gemeenschappelijke uitdagingen binnen verschillende Europese landen én anderzijds op de specifieke noden van de stakeholders binnen de thuiszorg in de verschillende landen.
Eén op vijf gezinnen in de Europese Unie hebben momenteel professionele thuiszorg nodig. Het huidige systeem kan het groeiende aantal zorggebruikers en de vraag naar hoogwaardige zorg op lange termijn niet volhouden. Bijna overal is er een tekort aan gekwalificeerd personeel.
ACE onderzoekt hoe respectievelijk Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Frankrijk en België innovatie inzetten om hier (gedeeltelijk) een antwoord op te bieden. Denk hierbij aan de inzet van technologie zoals wearables, e-health, assistieve technologie, ... maar ook aan de aanpassing van processen in de thuiszorg. En hoe we ondanks, of net dankzij, heel verschillende landelijke zorgcontexten van elkaar kunnen leren.
Binnen ACE identificeren we, samen met zorgactoren én bedrijven, tientallen zorgoplossingen die over grenzen heen kunnen getest en ingezet worden. Voor Vlaanderen is ook Boone betrokken in ACE.
LiCalab zal bij de opstart van het project de noden en behoeften van de Vlaamse stakeholders in kaart brengen. Daarna worden de resultaten van de verschillende betrokken Europese landen samengebracht en zullen we de Europese en land-specifieke noden analyseren. Deze waardevolle informatie vormt de basis om later in het project zorgnoden aan technologieën te koppelen.
Met financiële steun van Interreg North Sea Region.