Preventie en empowerment
Het doel van de onderzoekslijn preventie en empowerment is preventie in zorg en welzijn toegankelijker, effectiever en beter ...
Verpleegkundige voert de top-10 van de knelpuntberoepen aan. Maar ook voor andere zorgberoepen is er een groot personeelstekort. Hoewel werken in de zorg erg dankbaar is, blijkt het in de praktijk moeilijk om de openstaande vacatures ingevuld te krijgen. Dat heeft niet alleen te maken met een beperkt aanbod aan de werkzoekerszijde, ook de grote uitstroom heeft hierop invloed. In het project ‘Blijf aan Z’ nemen we precies dat laatste aspect onder de loep.
Van tot
De zorgsector kampt met een probleem: er bestaat een belangrijk onevenwicht tussen de in- en de uitstroom van zorgpersoneel waardoor het personeelstekort blijft bestaan. Niet alleen omdat er te weinig nieuwe medewerkers instromen, ook omdat de uitstroom onveranderd groot blijft: oudere personeelsleden gaan op pensioen, anderen maken een carrièreswitch of stappen uit het beroep.
Hoe kunnen we voorkomen dat waardevolle werknemers vroegtijdig uitvallen of uit het beroep stappen? Dat is de centrale vraag in het project ‘Blijf aan Z’.
Na afloop worden de opgedane kennis en de ontwikkelde interventies gedeeld met de zorginstellingen en andere stakeholders. Instrumenten zoals het dashboard blijven ter beschikking van de zorgorganisaties. Verder zal worden bekeken wat er nodig is om de gebruikte methodieken, instrumenten en inhouden verder te onderzoeken of te implementeren op de werkvloeren en in het onderwijs.
‘Blijf aan Z’ is een gezamenlijk project van volgende partners: Gouverneur Kinsbergencentrum (projectcoördinator, BE), Universiteit Antwerpen (BE), Thomas More-Hogeschool (Antwerpen-Mechelen, BE), Het Gielsbos (BE), Transvorm (NL), Elisabeth TweeSteden ziekenhuis (NL), en Fontys Hogescholen (NL). Het project wordt gerealiseerd met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland en Provincie Antwerpen.
Wessel van de Veerdonk (PhD) is onderzoekscoördinator Preventie en empowerment bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zijn onderzoeksfocus ligt momenteel op een optimale preventieve gezondheidszorg specifiek voor mensen met verminderde toegang.
Marlon Van Loo (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en Empowerment.
Wendy D'haenens (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en Empowerment. Ze is een expert in subjectieve en objectieve evaluatie van het gehoor, en ICF (WHO) toepassingen binnen de logopedie en audiologie.