Ga naar de hoofdinhoud
Onderzoekslijn

Preventie en empowerment

Het doel van de onderzoekslijn preventie en empowerment is preventie in zorg en welzijn toegankelijker, effectiever en beter uitvoerbaar te maken. Dit bereiken we door hiaten binnen het huidige zorg- en welzijnslandschap te herkennen en aan te pakken met behulp van effectieve onderzoeksmethodes.

Binnen de onderzoekslijn preventie en empowerment maken we bovenstaande waar door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek samen met de praktijk, de zorgontvanger en andere belanghebbenden uit te voeren. Deze aanpak maakt dat de resultaten van ons onderzoek doorgaans meteen gebruikt kunnen worden in de praktijk.


We onderzoeken de huidige hiaten en problemen in het zorglandschap rond preventie.  
We doen wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen en ontwikkelen hulpmiddelen/ processen voor hulpverleners, de bevolking of beide om: 

  • Gezondheidsvaardigheden van de bevolking te vergroten.
  • Toegankelijkheid van preventieve diensten te vergroten voor doelgroepen met kwetsbaarheden.
  • Communicatie tussen hulpverlener en patiënt te ondersteunen en verbeteren. 
  • Methodes te ontwikkelen om kwetsbare doelgroepen beter bij onderzoek te betrekken.

In de kijker

Ons team

Coördinator Onderzoekslijn

Wessel van de Veerdonk

Wessel van de Veerdonk (Msc) is onderzoekscoördinator Preventie en empowerment bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zijn onderzoeksfocus ligt momenteel op een optimale preventieve gezondheidszorg specifiek voor mensen met verminderde toegang.

Onderzoeker

Isabelle Cuykx

Isabelle Cuykx (communicatiewetenschappen - Msc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Ze werkt onder meer aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training'.

Onderzoeker

Annelies De Bruyne

Annelies De Bruyne is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Zij werkt op het raakvlak tussen formele en informele zorg (mantelzorg), en wil meebouwen aan de vermaatschappelijking van zorg.

Onderzoeker

Remko De Duytsche

Remko De Duytsche is onderzoeker de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Vanuit zijn expertise als verpleegkundige en docent, werkt hij mee aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training'.

Onderzoeker

Wendy D'haenens

Wendy D'haenens (PhD) is sinds 2016 docent-onderzoeker in de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Ze is een expert in subjectieve en objectieve evaluatie van het gehoor, (klas)akoestiek en ICF (WHO) toepassingen binnen de logopedie

Onderzoeker

Ann De Mey

Ann De Mey (MScN) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Vanuit haar expertise in de gezondheidszorg werkt zij mee aan het onderzoeksproject 'Samen aan Z'.

Onderzoeker

Wendy de Vaal

Wendy de Vaal is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Haar focus ligt momenteel op ‘Samen aan Z’, een Interreg Vlaanderen-Nederland onderzoeksproject.

Onderzoeker

Kaat Jansen

Kaat Jansen is arbeids- en organisatiepsycholoog, coach en docent. Ze behaalde ook een diploma in ‘sport & exercise psychologie’. Vanuit haar expertise is zij betrokken bij het onderzoeksproject Samen aan Z.

Onderzoeker

Liesbet Van Bos

Liesbet Van Bos is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Haar focus ligt momenteel op co-creatief onderzoek.

Onderzoeker

Marlon van Loo

Marlon Van Loo is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en Empowerment.

Onderzoeker

Lieve Van Nieuwenhuysen

Lieve Van Nieuwenhuysen is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Haar expertise als huisarts en docente zet zij in voor projecten op het raakvlak tussen formele en informele zorg (mantelzorg).

Onderzoeker

Peter Vervoort

Peter Vervoort is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Vanuit zijn expertise werkt hij mee aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training'.

Projecten