Ga naar de hoofdinhoud
Onderzoekslijn

Preventie en empowerment

Het doel van de onderzoekslijn preventie en empowerment is preventie in zorg en welzijn toegankelijker, effectiever en beter uitvoerbaar te maken. Dit bereiken we door hiaten binnen het huidige zorg- en welzijnslandschap te herkennen en aan te pakken met behulp van effectieve onderzoeksmethodes.

Binnen de onderzoekslijn preventie en empowerment maken we bovenstaande waar door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek samen met de praktijk, de zorgontvanger en andere belanghebbenden uit te voeren. Deze aanpak maakt dat de resultaten van ons onderzoek doorgaans meteen gebruikt kunnen worden in de praktijk.


We onderzoeken de huidige hiaten en problemen in het zorglandschap rond preventie.  
We doen wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen en ontwikkelen hulpmiddelen/ processen voor hulpverleners, de bevolking of beide om: 

  • Gezondheidsvaardigheden van de bevolking te vergroten.
  • Toegankelijkheid van preventieve diensten te vergroten voor doelgroepen met kwetsbaarheden.
  • Communicatie tussen hulpverlener en patiĂ«nt te ondersteunen en verbeteren. 
  • Methodes te ontwikkelen om kwetsbare doelgroepen beter bij onderzoek te betrekken.

Lopende projecten

Ons team

Coördinator Onderzoekslijn

Wessel van de Veerdonk

Voor zijn doctoraat focuste Wessel van de Veerdonk - epidemioloog (Msc) en verpleegkundige (Bsc) - op het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Vandaag is hij onderzoeker en coördinator van de onderzoekslijn Preventie en Empowerment.

Onderzoeker

Isabelle Cuykx

Isabelle (communicatiewetenschappen - Msc) is sinds september 2023 onderzoeker bij Thomas More. Ze werkt mee aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training' en focust voor haar doctoraat op voeding en media.

Onderzoeker

Annelies De Bruyne

Annelies De Bruyne is docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zij werkt op het raakvlak tussen formele en informele zorg (mantelzorg). Ze wil vanuit onderzoek meebouwen aan de praktijk van vermaatschappelijking van zorg .

Onderzoeker

Ann De Mey

Ann De Mey (MScN) werkt sinds 2023 als onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Vanuit haar expertise in de gezondheidszorg is zij betrokken bij het onderzoeksproject 'Samen aan Z'.

Onderzoeker

Wendy de Vaal

Wendy de Vaal is sinds 2023 onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Vanuit haar expertise in de gezondheidszorg werkt ze mee aan het onderzoeksproject ‘Samen aan Z Interreg Vlaanderen-Nederland’. 

Onderzoeker

Liesbet Van Bos

Liesbet Van Bos is sinds september 2022 onderzoek bij het expertisecentrum Mens en Welzijn. Haar focus ligt momenteel op co-creatief onderzoek. 

Onderzoeker

Marlon van Loo

Marlon van Loo is sinds september 2022 onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. 

Onderzoeker

Lieve Van Nieuwenhuysen

Lieve Van Nieuwenhuysen is sinds 2009 docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn.

Onderzoeker

Peter Vervoort

Peter Vervoort is sinds 2023 onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Vanuit zijn expertise in gezondheidszorg en als lid van de XR-stuurgroep van Thomas More, werkt hij mee aan het project Immersive Technology in Healthcare Training.

Projecten