Ga naar de hoofdinhoud
Project

Immersive technology in healthcare training (ITHT)

Toekomstgerichte competenties van zorgpersoneel versterken met immersieve technologie

Het combineren van bijscholingen met een hectisch werkschema en stressvolle arbeidsomstandigheden is een enorme uitdaging voor verpleeg- en zorgkundigen. -Immersieve technologie via o.a. VR-brillen biedt een potentiƫle oplossing om opleidingen flexibeler en meer op maat aan te bieden.
Vandaar dat Thomas More in samenwerking met technologie- en zorgpartners drie modules ontwikkelt, implementeert en evalueert op het gebied van (1) klinisch redeneren, (2) wondzorg en (3) omgaan om met agressie.

Datum

Van tot

Supported by

TETRA / VLAIO

Situatieschets

Verpleeg- en zorgkundigen moeten regelmatig bijscholingen volgen om hun kennis over (medische) procedures up-to-date te houden. Maar men wordt geconfronteerd met stressvolle omstandigheden en een hoge werkdruk als gevolg van onderbezetting en de toenemende complexiteit binnen de zorg. Dit maakt het lastig om voldoende tijd en middelen vrij te maken voor aanvullende training. Bovendien wordt het huidig aanbod van bijscholingen voor zorgverleners vaak gepercipieerd als duur, tijdrovend, en te weinig flexibel op vlak van planning. Immersieve technologie (ImT) zou een innovatieve oplossing kunnen bieden voor deze uitdagingen. 
 

Wat is immersieve technologie?

Immersieve technologie (ImT) creƫert een gevoel van onderdompeling in een nieuwe wereld door middel van een kunstmatige, virtuele laag die de werkelijke omgeving vervangt of aanpast. Hierdoor kunnen gebruikers trainingen volgen in diverse gesimuleerde situaties. Dit gebeurtaan de hand van brillen die Virtual Reality (VR - waarbij een volledig virtuele omgeving wordt gesimuleerd) of Mixed Reality (MR - waarbij een digitale laag wordt toegevoegd aan de echte omgeving) mogelijk maken.
Het aanbieden van simulatietrainingen via ImT helpt bij het overwinnen van de typische hindernissen van traditionele trainingen, zoals reiskosten of -tijd, het moeten trainen in groepsverband, en een gebrek aan herhalingsmogelijkheden. Door individuele trainingen aan te bieden, kunnen verpleeg- en zorgkundigen zelf een geschikt moment kiezen om te trainen, op hun eigen tempo en met herhalingskansen naar wens. En dit in een realistische gesimuleerde omgeving.

Doel van het project

Thomas More verbindt partners uit de zorginstellingen en ImT software-ontwikkelaars om samen drie opleidingsmodules voor verpleegkundigen te ontwikkelen, implementeren en evalueren. De opleidingsmodules gaan over (1) klinisch redeneren, (2) omgaan met agressie en (3) wondzorg. 

visuele weergave van de 3 modules binnen ITHT

Onderzoeksstappen

De eerste stap van dit project is om de huidige manier van opleidingen voor verpleeg- en zorgkundigen in kaart te brengen. Wat loopt er goed, wat kan er op dit moment beter? Vervolgens wordt er samen met de technologie- als de zorgpartners bekeken hoe deze resultaten meegenomen kunnen worden in een simulatie-opleiding in ImT. Daarna wordt een proof of concept ontwikkeld, die vervolgens op de werkvloer van de deelnemende partners zal worden getest. Via vragenlijsten en scores binnen de simulatie-trainingen wordt gemeten hoe vaardigheden evolueren tijdens en na een opleidingsperiode, alsook wat deelnemers hun attitudes zijn ten opzichte van ImT opleidingen.

Schematische weergave van de flow van het ITHT-project

Module 1: Klinisch redeneren

Aan de hand van de MR-software van TrueSim wordt er via verschillend scenarios getraind op het toepassen van de ABCDE-methode (*) op een virtuele patiƫnt. Via deze techniek worden verpleegkundigen opgeleid om de meest levensbedreigende aspecten eerst te behandelen.
(*) ABCDE verwijst naar

  • Airway
  • Breathing
  • Circulation
  • Disability
  • Environment/Exposure

Module 2: Wondzorg


Via WoundED, een VR-software pakket ontwikkeld door de Finse Kajaani University of Applied Sciences wordt er via drie soorten wonden getraind op het beoordelen van de wonde via de TIME-principes (*). Daarna worden deelnemers verder uitgedaagd om op basis van deze beoordeling de juiste vervolgstappen voor behandeling te kiezen, waarna de wonde verder opgevolgd kan worden.
(*) TIME verwijst naar

  • Tissue
  • Inflammation
  • Moisture
  • Edge
     

Module 3: Omgaan met agressie

In samenwerking met The Simulation Crew wordt een VR applicatie ontwikkeld om op verbale de-escalatietechnieken te trainen aan de hand van het crisis-ontwikkelingsmodel. Er wordt geoefend op het herkennen van verschillende soorten agressie: (1) emotionele agressie die voortkomt uit frustratie of oprechte stress en (2) instrumentele agressie waarbij agressie als middel wordt ingezet om een doel te bereiken. Vervolgens leren deelnemers welke strategieƫn kunnen vermijden dat een kleiner incident evolueert naar een ernstig agressievoorval.
 

Onze partners

Volgende organisaties en instellingen werken mee aan dit project: Thomas More Hogeschool, Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) Duffel, Algemeen Ziekenhuis Groeninge, Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) Middelheim, De Lovie, Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Alexius, Algemeen Ziekenhuis Voorkempen, Psychiatrisch Ziekenhuis Bethanie, Heilighart Ziekenhuis Lier, Ziekenhuizen GasthuisZusters Antwerpen, Universitair Ziekenhuis Brussel, Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten, Armonea, The Simulation Crew, TrueSim, WithVR, DEXR, RMDY, Secta Medical, OneBonsai, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Artevelde Hogeschool, Vlaams Netwerk van Ondernemingen (Voka) - Voka Health Community, Domus Medica, Agressie Trainers, APB Gouverneur Kinsbergen Centrum, CT paramedics

Overzicht van de partners van het ITHT-project

Onze onderzoekers

Onderzoeker

Isabelle Cuykx

Isabelle Cuykx (communicatiewetenschappen - Ph.D) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Ze werkt onder meer aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training'.

Onderzoeker

Alexander Vanhulsel

Alexander (MSc) is onderzoeker voor projecten die te maken hebben met XR.

Onderzoeker

Marlon van Loo

Marlon Van Loo (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en Empowerment.

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Wessel van de Veerdonk

Wessel van de Veerdonk (PhD) is onderzoekscoƶrdinator Preventie en empowerment bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zijn onderzoeksfocus ligt momenteel op een optimale preventieve gezondheidszorg specifiek voor mensen met verminderde toegang.

Onderzoeker

Peter Vervoort

Peter Vervoort is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Vanuit zijn expertise werkt hij mee aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training'.

Onderzoeker

Remko De Duytsche

Remko De Duytsche (MSc) is onderzoeker de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Preventie en empowerment. Vanuit zijn expertise als verpleegkundige en docent, werkt hij mee aan het project 'Immersive Technology in Healthcare Training'.

Gerelateerde onderzoekslijnen