Technologie kan de zorg kwalitatiever en laagdrempeliger maken. Vanuit onze psychologische expertise onderzoeken we ondermeer het potentieel van websites, apps, wearables, artificiële intelligentie en extended reality (virtual en augmented reality) in de (geestelijke) gezondheidszorg. We ondersteunen organisaties daarbij ook in de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van deze technologieën.
De onderzoekslijn ‘Psychologie en technologie’ voert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar technologische en digitale toepassingen in de (geestelijke) gezondheidszorg. We ondersteunen in de ontwikkeling van apps, software en monitoringsystemen en evalueren (bestaande) tools via bevragingen, pilootprojecten en interventiestudies met eindgebruikers.
We onderzoeken hoe technologieën zoals XR, apps en wearables de zorg kunnen verrijken. Denk maar aan relaxatieprogramma’s via virtual reality in ziekenhuizen of apps die helpen om burn-outs te voorkomen. Door het screenings-, assessments-, therapie- en ziektebelevingsproces te optimaliseren, verbeteren we de resultaten van de zorg en zorgen we voor meer betrokkenheid en voldoening bij patiënten.
We bouwen expertise op rond algemene strategieën en technieken om technologie:
Daarnaast ontwikkelen we tools om inzicht te krijgen in hoe technologie in de praktijk ingezet kan worden.
We bieden toekomstige professionals een introductie in dit domein in het opleidingsonderdeel Digital Mental Health.
Onderzoek, samenwerkingen en vormingen rond immersieve technologie (AR & VR) gebeuren in onze Experience Hub te Antwerpen.
Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoördinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Nele De Witte (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR. Daarnaast is ze de wetenschappelijk coördinator van LiCalab.
Eva Van Assche (PhD) is docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze focust op hoe digitale toepassingen (bv. applicaties) bijdrage kunnen leveren aan de geestelijke gezondheidszorg.
Sylvie Bernaerts (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Haar expertise ligt in de inzet van immersieve technologie en artificiële intelligentie in de (geestelijke) gezondheidszorg.
Fien Buelens (MSc) is onderzoeker en valorisatiemedewerker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Vanuit haar expertise faciliteert ze de verbinding tussen onderzoek en praktijk.
Toon Colman (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Als experimenteel psycholoog wil hij zijn methodologische expertise inzetten ten behoeve van (geestelijke) gezondheidszorg.