Ga naar de hoofdinhoud
Onderzoekslijn

Psychologie en technologie

Technologie kan de zorg kwalitatiever en laagdrempeliger maken. Vanuit onze psychologische expertise onderzoeken we ondermeer het potentieel van websites, apps, wearables, artificiĆ«le intelligentie en extended reality (virtual en augmented reality) in de (geestelijke) gezondheidszorg. We ondersteunen organisaties daarbij ook in deĀ  ontwikkeling, evaluatie en implementatie van deze technologieĆ«n.

Technologie in de geestelijke gezondheidszorg

De onderzoekslijn ā€˜Psychologie en technologieā€™ voert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar technologische en digitale toepassingen in de (geestelijke) gezondheidszorg. We ondersteunen in de ontwikkeling van apps, software en monitoringsystemen en evalueren (bestaande) tools via bevragingen, pilootprojecten en interventiestudies met eindgebruikers.

We onderzoeken hoe technologieĆ«n zoals XR, apps en wearables de zorg kunnen verrijken. Denk maar aan relaxatieprogrammaā€™s via virtual reality in ziekenhuizen of apps die helpen om burn-outs te voorkomen. Door het screenings-, assessments-, therapie- en ziektebelevingsproces te optimaliseren, verbeteren we de resultaten van de zorg en zorgen we voor meer betrokkenheid en voldoening bij patiĆ«nten.

Technologie in de praktijk

We bouwen expertise op rond algemene strategieƫn en technieken om technologie:

  • zinvol te conceptualiseren,
  • te ontwikkelen
  • en vervolgens te integreren in de (klinische) praktijk.

Daarnaast ontwikkelen we tools om inzicht te krijgen in hoe technologie in de praktijk ingezet kan worden.

We bieden toekomstige professionals een introductie in dit domein in het opleidingsonderdeel Digital Mental Health.

Onderzoek, samenwerkingen en vormingen rond immersieve technologieĀ  (AR & VR) gebeuren in onze Experience Hub te Antwerpen.

Experience Hub

Agenda

Gerealiseerde tools

Projecten

Team

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Tom Van Daele

Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoƶrdinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Onderzoeker

Nele De Witte

Nele De Witte (PhD) isĀ onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR.Ā Daarnaast is ze de wetenschappelijk coƶrdinator van LiCalab.

Onderzoeker

Eva Van Assche

Eva Van Assche (PhD) is docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze focust op hoe digitale toepassingen (bv. applicaties) bijdrage kunnen leveren aan de geestelijke gezondheidszorg.

Onderzoeker

Sylvie Bernaerts

Sylvie Bernaerts (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Haar expertise ligt in de inzet van immersieve technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Valorisatiemedewerker - onderzoeker

Fien Buelens

Fien Buelens (MSc) is onderzoeker en valorisatiemedewerker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Vanuit haar expertise faciliteert ze de verbinding tussen onderzoek en praktijk.

Onderzoeker

Toon Colman

Toon Colman (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Als experimenteel psycholoog wil hij zijn methodologische expertise inzetten ten behoeve van (geestelijke) gezondheidszorg.

In de pers

Projecten