Ga naar de hoofdinhoud

Psychologie en technologie

SUPER

Successful User Participation Examples and Recommendations in digital mental health

SUPER in digital mental health wil richtlijnen ontwikkelen voor bedrijven en organisaties in de geestelijke gezondheidszorg over hoe eindgebruikers en professionals in de geestelijke gezondheidszorg te betrekken bij de (transnationale) ontwikkeling, implementatie en aanpassing van technologie voor geestelijke gezondheidszorg.

Datum

Van tot

Supported by

Interreg North Sea

Bekijk de projectwebsite

Gezamenlijke samenwerking

Psychologie en technologie werkt in dit project samen met GGz Centraal (NL), en het Center for Digital Psykiatri (DK). Zowel GGz Centraal als het Center for Digital hebben al eerder eindgebruikers betrokken bij de ontwikkeling van hun applicaties.

Aanpak

Om een brede acceptatie mogelijk te maken, zullen de richtlijnen niet alleen focussen op hoe eindgebruikers te betrekken, maar ook op transnationale implementatie van technologie. Na de ontwikkeling van de gezamenlijke richtlijnen zal er een tandem pilotstudie plaatsvinden. De Nederlandse Stress Autisme Made (SAM) applicatie van GGz Centraal wordt aangepast en uitgerold met betrokkenheid van Deense eindgebruikers; de Deense applicatie voor stressbeheersing voor jongeren wordt aangepast en geĆÆmplementeerd in Nederland. Tijdens en na het project zullen we regelmatig communiceren over de voortgang van het project naar alle belanghebbenden.

Waarom we dit doen

De afgelopen decennia is geestelijke gezondheid steeds meer op de voorgrond getreden en steeds belangrijker geworden. Ondanks de hoge frequentie van psychische problemen en het toegenomen bewustzijn van de noodzaak om hulp te zoeken, zijn er nog steeds barriĆØres zoals stigmatisering en lange wachtlijsten, wat leidt tot hiaten in de behandeling: veel mensen hebben geestelijke gezondheidszorg nodig, maar krijgen deze niet. Een mogelijke oplossing is het gebruik van technologie: het biedt de mogelijkheid om moeilijk bereikbare populaties te helpen en om de traditionele behandelingen uit te breiden. Ondanks dit potentieel gaat technologie gepaard met uitdagingen op het gebied van aanpassing, invoering en therapietrouw, ook in de Noordzee regio. Deze aspecten kunnen verbeterd worden door de eindgebruikers te betrekken bij elke stap van de technologieontwikkeling om de technologie aan te passen aan de gebruikers .Met dit project willen we de mate van betrokkenheid van eindgebruikers bij de ontwikkeling, aanpassing en implementatie van digitale oplossingen voor geestelijke gezondheid verbeteren.

checkered

Meer informatie is te vinden op

de SUPER project website

Team

Onderzoeker

Sylvie Bernaerts

Sylvie Bernaerts (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Haar expertise ligt in de inzet van immersieve technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Tom Van Daele

Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoƶrdinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Gerelateerde onderzoekslijnen