De doelstelling van Carewear is om data van draagbare technologie (wearables) in te zetten om meer inzicht te krijgen in fysiologische responsen gelinkt aan mentaal welzijn, bijv. in het kader van stressdetectie.
Carewear is begonnen als een VLAIO TETRA traject waarin een platform en richtlijnen ontwikkeld werden om de inzichten uit wearables in te kunnen zetten om de huidige werking te verbeteren van organisaties en ondernemingen die actief zijn in welzijn op het werk en de GGZ. Het is een samenwerking tussen ingenieurs (Mobilab & Care) en psychologen (Psychologie en Technologie). In dit kader werden stressdetectiealgoritmes gebouwd, ontwikkelden we een prototype van een platform, en de nodige richtlijnen en handleidingen voor gebruik en interpretatie van de data. Bevindingen werden samengevat en gepubliceerd in een wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op wetenschappelijke conferenties.
Na afloop van het project hebben de verworven inzichten ook bijgedragen aan nieuwe samenwerkingen, bijvoorbeeld met Vrije Universiteit Amsterdam, UZA en Sint Oda, en lopende projecten zoals het Immersive Mental Health project waarin wearables gecombineerd worden met virtual reality in de context van relaxatie.
Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag Ć©n morgen kan ondersteunen.
Onderzoeker geƫngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.
Nele De Witte (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR. Daarnaast is ze de wetenschappelijk coƶrdinator van LiCalab.
Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoƶrdinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.