Ga naar de hoofdinhoud

Psychologie en technologie

Wearables en monitoringssystemen

Carewear

De doelstelling van Carewear is om data van draagbare technologie (wearables) in te zetten om meer inzicht te krijgen in fysiologische responsen gelinkt aan mentaal welzijn, bijv. in het kader van stressdetectie.

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO
www.vlaio.be

Carewear is begonnen als een VLAIO TETRA traject waarin een platform en richtlijnen ontwikkeld werden om de inzichten uit wearables in te kunnen zetten om de huidige werking te verbeteren van organisaties en ondernemingen die actief zijn in welzijn op het werk en de GGZ. Het is een samenwerking tussen ingenieurs (Mobilab & Care) en psychologen (Psychologie en Technologie). In dit kader werden stressdetectiealgoritmes gebouwd, ontwikkelden we een prototype van een platform, en de nodige richtlijnen en handleidingen voor gebruik en interpretatie van de data. Bevindingen werden samengevat en gepubliceerd in een wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op wetenschappelijke conferenties.

Na afloop van het project hebben de verworven inzichten ook bijgedragen aan nieuwe samenwerkingen, bijvoorbeeld met Vrije Universiteit Amsterdam, UZA en Sint Oda, en lopende projecten zoals het Immersive Mental Health project waarin wearables gecombineerd worden met virtual reality in de context van relaxatie.

 

Immersive Mental Health

Enkele publicaties

Onderzoekers

Onderzoeker

Bert Bonroy

Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag én morgen kan ondersteunen.

Onderzoeker

Glen Debard

Onderzoeker ge√ęngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.

Onderzoeker

Nele De Witte

Nele De Witte (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR. Daarnaast is ze de wetenschappelijk coördinator van LiCalab.

Coördinator Onderzoekslijn

Tom Van Daele

Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoördinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.