Ga naar de hoofdinhoud

360° video's

YouTube Digital Mental Health

Patiënten, gezondheidszorgprofessionals, onderzoekers en studenten tonen steeds meer interesse in Virtual Reality. Het aankopen van een VR-bril blijft echter nog steeds een vrij grote investering. Gelukkig bestaan er momenteel laagdrempelige en goedkopere alternatieven. Zo kan je een 360° video afspelen op je smartphone en deze in een goedkope headset of Cardboard schuiven voor een optimale beleving. Je kan dergelijke video's vinden in applicaties, ze zelf maken of ze opzoeken op YouTube. Enkele jaren geleden plaatsen we met behulp van enkele studenten en stagiaires de eerste 360° VR video's op ons YouTube kanaal Digital mental health.  Deze video's kunnen bestaande exposure therapie voor hoogtevrees verrijken met stapsgewijze (digitale) ervaringen. Vervolgens maakten we een reeks over claustrofobie. Die werd gevolgd door een project waarbij we bewoners van woonzorgcentra de mogelijkheid boden om betekenisvolle plaatsen uit hun nabije omgeving terug op te zoeken in virtual reality. De meest recente toevoeging zijn natuurvideo's, al dan niet aangevuld met ontspanning.

YouTube Digital Mental Health

Overzicht van de 360° video's

Vragen? Neem gerust contact op met onze valorisatiemedewerker

Valorisatiemedewerker - onderzoeker

Fien Buelens

Psychologie en technologie

Projecten

Experten

Onderzoeker

Sylvie Bernaerts

Sylvie Bernaerts (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Haar expertise ligt in de inzet van immersieve technologie en artificiële intelligentie in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Valorisatiemedewerker - onderzoeker

Fien Buelens

Fien Buelens (MSc) is onderzoeker en valorisatiemedewerker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Vanuit haar expertise faciliteert ze de verbinding tussen onderzoek en praktijk.

Onderzoeker

Toon Colman

Toon Colman (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Als experimenteel psycholoog wil hij zijn methodologische expertise inzetten ten behoeve van (geestelijke) gezondheidszorg.

Onderzoeker

Nele De Witte

Nele De Witte (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR. Daarnaast is ze de wetenschappelijk coördinator van LiCalab.

Onderzoeker

Eva Van Assche

Eva Van Assche (PhD) is docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze focust op hoe digitale toepassingen (bv. applicaties) bijdrage kunnen leveren aan de geestelijke gezondheidszorg.

Coördinator Onderzoekslijn

Tom Van Daele

Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoördinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.