Ga naar de hoofdinhoud

Algoritmeontwikkeling en AI

Psychologie en technologie

Wearables en monitoringssystemen

Project

StressTRACS

Stress Tracking in Real life with multimodal Algorithms using data from Commercial wearables in a Student and Staff population

Het monitoren van stress met commerciële wearables en zelfrapportage bij een studenten- en personeelspopulatie van de hogeschool en universiteit.

Datum

Van tot

Supported by

Industrieel Onderzoeksfonds (C3-project 2 Jaar - referentie C3/23/043)

Wat?

Stress is een complexe en individuele ervaring die zowel het autonome zenuwstelsel als de subjectieve ervaring beïnvloedt. Commercieel beschikbare wearables kunnen nieuwe wetenschappelijke inzichten opleveren in het monitoren van stress. Daarvoor hebben we data uit het dagelijkse leven nodig, zowel fysiologische data als data uit zelfbeoordeling. Vervolgens laten we er machine learning en dataminingtechnieken op los. Het StressTRACS-project zal bedrijven toelaten om huidige toepassingen voor mentale gezondheid naar een hoger niveau te tillen, door een nieuwe maar evidence-based datastroom voor stressidentificatie op te nemen.

Rol Expertisecentrum Zorg en Welzijn?

Onderzoeksgroep Mobilab & Care is de projectleider van het StressTRACS-project en zal naast de projectcoördinatie instaan voor de ontwikkeling van het stress-monitoringsalgoritme. Dit algoritme vertrekt vanuit de fysiologische response uit het autonome zenuwstelsel (ANS).

Onderzoeksgroep Mens en Welzijn (onderzoekslijn Psychologie en Technologie) is in dit project verantwoordelijk voor het ontwerpen van de strategie om de subjectieve beleving van stress in kaarten te brengen. Daarnaast coördineert zij ook de dataverzameling in het dagelijkse leven met het stress-monitoringsalgoritme en de zelfrapportage.

Rol KU Leuven M3-BIORES?

Bij aanvang van het project zullen we een aantal  wearables in in gecontroleerde omstandigheden evalueren bij gezonde vrijwilligers, studenten en personeelsleden van de KU Leuven en Thomas More. Dit gebeurt  in strikt gecontroleerde labomstandigheden in de klimaatkamers van M3-BIORES.  Verder zal M3-BIORES werken aan het stress-monitoringsalgoritme dat vertrekt vanuit de homeostatische regelaar. De resultaten worden samengevoegd met de resultaten van het stress-monitoringsalgortme van Mobilab & Care.

Relevantie?

Ongeveer 45% van de Vlaamse studenten ervaart regelmatige tot constante studiestress en 20% heeft een psychisch probleem met een ernstige impact op het dagelijks leven, blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Geïnspireerd op deze resultaten, monitoren we studenten van de associatie KU Leuven.

Ruim één op de drie Vlamingen bezit een wearable voor continue monitoring van gedrag en fysiologie. Weinig van deze algemeen beschikbare apparaten gebruiken wetenschappelijk gevalideerde algoritmen om stress te detecteren. Dit ontmoedigt bedrijven om deze technologie te integreren in de huidige toepassingen voor stress en geestelijke gezondheid.

Resultaten?

Het StressTRACS-project zal bedrijven toelaten om de huidige toepassingen voor mentale gezondheid naar een hoger niveau te tillen door een nieuwe maar evidence-based datastroom voor stressidentificatie op te nemen. We gebruiken commercieel beschikbare wearables, in combinatie met gebruikersinformatie.

Team

Onderzoeker

Bert Bonroy

Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag én morgen kan ondersteunen.

Onderzoeker

Romy Sels

Gespecialiseerd in het inzetten van technologie om het revalidatieproces te optimaliseren.

Onderzoeker

Glen Debard

Onderzoeker geëngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.

Onderzoeker

Nele De Witte

Nele De Witte (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR. Daarnaast is ze de wetenschappelijk coördinator van LiCalab.

Onderzoeker

Toon Colman

Toon Colman (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Als experimenteel psycholoog wil hij zijn methodologische expertise inzetten ten behoeve van (geestelijke) gezondheidszorg.