Ga naar de hoofdinhoud

Solentra screeningstool

Solentra vzw die gespecialiseerde psychische zorg biedt aan mensen met vluchtelingenachtergrond, ontwikkelde samen met onderzoekers van de onderzoekslijn Psychologie en technologie en web- en appontwikkelaar Zenjoy een online screeningstool die komaf maakt met tijdrovende telefonische consulten met hulpverleners over de aanmelding van hun cliƫnten.

Solentra wou aan een eerder ontwikkeld e-learningplatform graag een online beslishulp koppelen. Deze flexibele tool zal hulpverleners ondersteunen om bij vluchtelingen een adequate inschatting te maken van hun (psychosociale) noden en de mate waarin het aanbod van Solentra (maar ook andere actoren, zoals bv. OCMWā€™s) hierbij aansluit. Dit zal zowel early detection in de handĀ  werken, als overpsychiatrisering tegen gaan. Deze vraag kaderde binnen een lopend project gefinancierd door het AMIF

Ā 

De onderzoekers van de onderzoekslijn Psychologie en technologie hebben Solentra ondersteund bij het concretiseren en oplijsten van de vereisten en nice to haveā€™s van een dergelijke online beslishulp. Daarnaast hebben we Solentra in contact gebracht met kandidaat technologie-ontwikkelaars die hun visie tot leven konden brengen en ondersteund in het selectieproces van de geschikte partner. Dit heeft geleid tot een samenwerking met Zenjoy die de online beslishulp gebouwd hebben, dewelke nu geĆÆmplementeerd worden in de praktijk.

Wens je meer info over de beslissingstool?

Neem gerust contact op met de betrokken onderzoekers.

Onderzoeker

Nele De Witte

Nele De Witte (PhD) isĀ onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze heeft expertise in onder andere wearables en XR.Ā Daarnaast is ze de wetenschappelijk coƶrdinator van LiCalab.

Onderzoeker

Sylvie Bernaerts

Sylvie Bernaerts (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Haar expertise ligt in de inzet van immersieve technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Tom Van Daele

Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoƶrdinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.