Ga naar de hoofdinhoud
Project

Brabant Kust de Kempen 

Dit project, dat de grens tussen Noord-Brabant en de Kempen overschrijdt, is gericht op het samenwerken over de grenzen heen, het versterken van de regionale identiteit en het stimuleren van duurzaam toerisme.  "Brabant Kust de Kempen" wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Europese Unie, met financiering uit het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma.  
 

Datum

Van tot

Supported by

Interreg Vlaanderen-Nederland

Bekijk de projectwebsite

Over het project

In het hart van de grensstreek tussen Brabant en de Kempen ontsluit het project "Brabant Kust de Kempen" de verborgen pracht van dit gebied door het historische Bels Lijntje en zijn omgeving nieuw leven in te blazen. Dit initiatief streeft ernaar het toeristische aanbod te verbinden, unieke grensverhalen toegankelijk te maken, en tegelijkertijd de focus te leggen op duurzame groei.

Met een breed scala aan activiteiten en investeringen die zowel het rijke erfgoed als de natuurlijke schoonheid van de regio benadrukken, beoogt "Brabant Kust de Kempen" een coherente identiteit voor de streek te vestigen en lokale gemeenschappen samen te brengen rond een gezamenlijke visie op duurzame ontwikkeling en grensoverschrijdende samenwerking. 

Een sterk partnerschap

Dit ambitieuze project wordt gedragen door een consortium van partners, waaronder Toerisme Provincie Antwerpen (TPA), Breda University of Applied Sciences (BUas), Thomas More Hogeschool, de steden en gemeenten Turnhout, Tilburg, Ravels, Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Goirle, Alphen-Chaam, Arendonk, Hoogstraten, en Merksplas. Deze samenwerking tussen academische instellingen en lokale en regionale overheden belichaamt de gedeelde toewijding aan het verrijken van de grensstreek en het bevorderen van een duurzame toekomst. 

Het team Innovatief Toerisme van Thomas More werkt nauw samen met de Nederlandse kennispartner BUas in dit project. We staan samen in voor het verhalende concept van Brabant Kust de Kempen, en  het onderzoeken en versterken van het toeristisch recreatief ecosysteem. 

 

Grensverhalen tot leven brengen

Werkpakket 4 focust op het ontginnen en verbinden van de rijke geschiedenis en de vele verhalen die de grensstreek tussen Brabant en de Kempen te bieden heeft. Van de mysterieuze enclaves in Baarle tot de vergeten geschiedenis van de Dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog; het project streeft ernaar deze verhalen niet alleen te bewaren maar ze ook te integreren in de beleving van het Bels Lijntje en de omgeving.

Door innovatieve storytelling en creatieve interpretatie worden deze grensverhalen (opnieuw) relevant gemaakt voor zowel lokale bewoners als bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit initiatief versterkt de streekidentiteit en stimuleert een diepere verbinding met het landschap, de cultuur en het erfgoed van de regio. De implementatie van deze verhalen in toeristische routes, producten en evenementen draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van het toerisme in de grensstreek. 

Versterken en verbinden van de toeristische sector  

Werkpakket 5 richt zich op het onderzoek naar en de professionalisering van het toeristisch-recreatief ecosysteem in de grensstreek. Door het in kaart brengen van het huidige aanbod, de behoeften van bezoekers en de mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling, legt dit werkpakket de basis voor gerichte verbeteringen in de toeristische infrastructuur en dienstverlening.

Het werkpakket zet ook in op het versterken van de samenwerking tussen lokale ondernemers, toeristische organisaties en overheden om gezamenlijk het toeristische potentieel van de regio te benutten. Door middel van trainingen en het opzetten van een netwerkplatform worden kennis en ervaringen gedeeld, wat resulteert in innovatieve toeristische producten die de grensregio als een aantrekkelijke bestemming positioneren. Dit werkpakket bevordert niet alleen de economische ontwikkeling, maar zorgt ook voor een duurzame impact op de lokale gemeenschap en het milieu. 

Volg de meest recente projectupdates

Projectmedewerkers

Onderzoeker

Vicky Steylaerts

Vicky Steylaerts is onderzoeker gespecialiseerd in zowel academisch als praktijkgericht onderzoek.

Onderzoeker

Marco Scholtz

Marco Scholtz is senior onderzoeker in Innovative Tourism. Momenteel focust hij op cultureel erfgoedtoerisme en toeristische toegankelijkheid. Hij is ook docent voor de vakken 'Tourism Research' en 'Tourism Destinations'.

Gerelateerde onderzoekslijnen