Ga naar de hoofdinhoud
Expertise

Innovatief toerisme

De mens heeft de drang om te reizen en te ontdekken.
Maar wat maakt plekken het bezoeken waard,
en hoe geef je zo’n duurzame, innovatieve, en inclusieve belevingen dan vorm?

Onze aanpak

We doen praktijkgericht onderzoek naar innovatieve en groene toeristische initiatieven, producten en belevingen, die economisch robuust zijn en aandacht hebben voor mens en planeet. Ons werk gebeurt voorafgaand, tijdens, en/of na de implementatie van zo’n toeristisch initiatief, product, of beleving. Onze expertise situeert zich sterk in de velden van het cultuurtoerisme (zoals immaterieel erfgoed) en inclusief toerisme.

Multi-stakeholderapproach 

In toerisme ben je nooit alleen. Daarom nemen we binnen onze onderzoeken de bedrijven en organisaties, de bewoners en erfgoedgemeenschappen, en de uiteindelijke bezoeker of klant mee. We doen onderzoek met en voor hen, en hanteren kwalitatieve en kwantitatieve methoden om praktisch inzetbare tools, adviezen, en methodieken aan te reiken. We werken daarvoor in tandem met expertise uit de onderzoekslijnen ‘Digital storytelling’, ‘Extended reality’, en ‘Datagedreven ondernemen’.

Onze onderzoekslijnen

Het onderzoeksteam

Coördinator Onderzoekslijn

Kaat De Ridder

Kaat De Ridder is onderzoeker toerisme en docent, met een passie voor cultuur en erfgoed en de beleving ervan binnen toeristische ervaringen.

Onderzoeker

Marco Scholtz

Marco Scholtz is senior onderzoeker in Innovative Tourism. Momenteel focust hij op cultureel erfgoedtoerisme en toeristische toegankelijkheid. Hij is ook docent voor de vakken 'Tourism Research' en 'Tourism Destinations'.

Onderzoeker

Vicky Steylaerts

Vicky Steylaerts is onderzoeker gespecialiseerd in zowel academisch als praktijkgericht onderzoek.

Onderzoeker

Gijs Van Essche

Gijs is onderzoeker binnen de expertise Innovatief Toerisme. Hij werkt mee aan projecten rond erfgoedtoerisme en toeristische ecosystemen, zowel in Nederland als in Vlaanderen.  

Projecten