Infinitex
De huidige snelheid van de kledingindustrie en het consumptiepatroon dat daarmee gepaard gaat zorgt ervoor dat onze kleding ...
We produceren en consumeren momenteel meer dan de aarde aankan, en die groei heeft haar limiet bereikt. De circulaire economie biedt een waardevol alternatief door economische groei los te koppelen van de productie van nieuwe goederen. Hierbij staan het verlengen van productlevens, intensiever gebruik van materialen en het opnieuw inzetten van grondstoffen centraal. Deze aanpak kan de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen, de afvalberg verkleinen en onze afhankelijkheid van schaarse grondstoffen terugdringen. Toch is de transitie naar een circulaire economie niet vanzelfsprekend. Er zijn vier cruciale aspecten waarop nog volop moet ingezet worden: het gedrag van consumenten en draagvlak binnen organisaties, ecodesign en kwaliteitsvolle ontwerpen, omgekeerde logistieke ecosystemen, en rendabele businessmodellen. Deze factoren vormen de kern van ons onderzoeksgebied.
We richten ons op de circulaire economie in diverse sectoren, zoals kleding, meubels, elektronica, speelgoed en babyspullen, verpakkingen in de horeca, vrijetijdseconomie en de sociale economie.
Onze aanpak is praktijkgericht en in samenwerking met KMO's en organisaties. We onderzoeken de financiƫle haalbaarheid, de marktkansen en circulair consumentengedrag, en helpen bedrijven intern draagvlak te creƫren voor de omslag naar circulaire modellen. Heb je zelf een circulaire vraag over je onderneming of start-up, of wil je meer weten over ons onderzoek? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze onderzoekers. Hoe klein of groot je vraag ook is, het is onze missie om via onderzoek antwoorden te bieden aan circulaire ondernemers.
Marijke is sinds 2020 coƶrdinator is voor de onderzoekslijnen Datagedreven ondernemen en Circulair ondernemen. Haar expertise ligt in gebruikers- en business onderzoek bij dataprojecten en co-creatietrajecten binnen de circulaire economie.
Fien Demarest is een junior onderzoeker. Ze draagt voornamelijk bij aan projecten binnen de onderzoekslijn circulair ondernemen, waaronder INFINITEX en Size Zero Waste, die zich specifiek richten op de retailsector en circulaire businessmodellen.
Michelle Lenaerts werkt sinds 2000 voor Thomas More Mechelen waar zij zich als onderzoeker specialiseerde in kwantitatieve data-analyse, survey design en datavisualisatie.
Jolien is sinds 2023 onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Zij is gepassioneerd door circulaire economie, is projectleider van INFINITEX en zal ook praktisch onderzoek doen rond circulaire businessmodellen.
Veerle is onderzoeker met een focus op Circulair Ondernemen. Ze doet voornamelijk gericht praktijkonderzoek naar de acceptatie en attitudes van consumenten ten opzichte van duurzaamheid in het dagdagelijks leven.
Jelle ondersteunt meerdere onderzoeksprojecten bij de technische en financiƫle haalbaarheid van innovaties, met een focus op ROI en nieuwe verdienmodellen. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar duurzaamheid en circulariteit in het bijzonder.
Binnen de onderzoekslijn Circulair ondernemen is Hanne als onderzoeker verbonden bij het E6 project. Haar focus ligt op het opzetten van lokale samenwerkingen voor het verlengen van de levensduur van elektrische en elektronische apparaten.
Linus is gepassioneerd onderzoeker en datawetenschapper met een belangrijke focus op circulair ondernemen. Hij is voornamelijk betrokken bij het Living Lab rond herbruikbare verpakkingen in de horecasector (rePACE).