Ga naar de hoofdinhoud
Armoede

Zij aan zij tegen kinderarmoede

Gefinancierd door Provincie Antwerpen
In samenwerking met Welzijnszorg Kempen

Datum

Van tot

Supported by

Veilige kindertijd 

In september 2014 gaf de provincie Antwerpen het startschot voor het project ‘Veilige kindertijd’. In dit project trokken we samen met Welzijnszorg Kempen een proces op gang waarin zes Kempense pilootgemeenten een lokaal beleid opzetten om kinderarmoede te voorkomen en te bestrijden. Die zes gemeenten waren Beerse, Geel, Meerhout, Retie, Turnhout en Vorselaar. Centraal in deze trajecten stond de planmatige en integrale aanpak en de betrokkenheid van lage-inkomensgezinnen.  

Stappen 

We brachten voor alle 27 Kempische gemeenten in kaart welke concrete initiatieven er al werden genomen ter bestrijding van kinderarmoede. Meer in het bijzonder peilden we naar initiatieven op vlak van financiële, materiële en immateriële steunverlening en gingen we na in welke mate deze beantwoorden aan de criteria van een toegankelijk en preventief beleid. We vroegen ook aan de vier Verenigingen waar armen het woord nemen welke maatregelen inzake kinderarmoede er al worden genomen en welke voor hen een voelbaar verschil uitmaken, en of er op dit vlak nog bijkomende behoeften zijn. 

Elke pilootgemeente kreeg gedurende twee jaar een intensieve procesbegeleiding met het oog op het ontwikkelen van een set van ondersteunende maatregelen voor gezinnen in armoede en om te komen tot een participatieve methodiek om kinderarmoede aan te pakken en te voorkomen. 

Resultaat 

De roadmap ‘Zij aan zij tegen kinderarmoede’ vertelt het verhaal van de pilootgemeenten. We hopen dat deze roadmap ook andere lokale besturen kan inspireren en ondersteunen bij de planning, uitvoering en evaluatie van een eigen kinderarmoedebestrijdingsbeleid. Ze kan worden gebruikt als leidraad, niet als kant-en-klaar receptenboek. De concrete voorbereiding en uitvoering van een kinderarmoedebestrijdingsbeleid verschilt immers van gemeente tot gemeente en hangt samen met factoren als de omvang en de ernst van de kinderarmoede, de breedte van het lokale welzijnsveld,  het aantal organisaties dat zich mee achter dit beleid schaart en de lokale bestuurskracht. 

Wat we alvast leerden van alle pilootgemeenten is dat je als lokale overheid ambitieus moet zijn in de bestrijding van armoede bij gezinnen met kinderen, want dat loont. 

Onderzoekers

Onderzoeker

Nele Peeters

Dr. in de sociale wetenschappen. Trekker van de lijn Geld & Gedrag. Geboeid door financiële redzaamheid en budget- en schuldhulpverlening.

Onderzoeksmanager

Bérénice Storms

Dr. in de sociale wetenschappen, onderzoeksmanager Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn