Ga naar de hoofdinhoud

Draaiboek: Zij aan zij tegen kinderarmoede

Hoe als lokaal bestuur kinderarmoede bestrijden?

 

Met deze roadmap inspireren en ondersteunen we lokale besturen bij de planning, uitvoering en evaluatie van een eigen kinderarmoedebestrijdingsbeleid. De roadmap kan worden gebruikt als leidraad, niet als kant-en-klaar receptenboek. De concrete voorbereiding en uitvoering van een kinderarmoedebestrijdingsbeleid verschilt immers van gemeente tot gemeente.

Wat

Gids voor lokale besturen om kinderarmoede te bestrijden

Prijs

Gratis downloaden

Het draaiboek 'Zij aan zij tegen kinderarmoede' is het resultaat van een onderzoek naar lokale armoedebestrijding en de zoektocht naar hoe je de maatschappelijke deelname van kwetsbare gezinnen met kinderen kan bevorderen. Dit project ter bestrijding van kinderarmoede werd gesubsidieerd door de provincie Antwerpen en in enkele pilootgemeenten in de Kempen ondersteund door CEBUD en Welzijnszorg Kempen.

Het draaiboek beschrijft de verschillende fasen in het proces naar een effectief kinderarmoedebestrijdingsbeleid. We putten daarbij uit de processen in de pilootprojecten, zoals ze ervaren werden door de externe begeleiders van CEBUD en door de betrokkenen uit de pilootgemeenten zelf.

“We moeten bij de basis beginnen, van onder uit. Je moet voelen: wat is armoede? Hoe ziet een leven in armoede eruit? Hoe kunnen wij daar als gemeente aan werken? En als wij vanuit de gemeente daaraan werken, dan zullen ze dat aan de top ook wel voelen.”

OCMW-voorzitter van een pilootgemeente

Download hier het draaiboek

download icoon
Zij aan zij tegen kinderarmoede
.pdf
Download