Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam ontwerp

Project

CIDG

Circular Interior Design Guide

Circulair ontwerpen is een complex vraagstuk dat invloed heeft op alle facetten tijdens het ontwerpproces van een interieurproject. Het is cruciaal om de gepaste vragen te stellen op de juiste momenten tijdens het ontwerpproces. In dit project ontwikkelen en testen we een begeleidingstraject (step-by-step guides, individuele begeleiding, worksheets, ideation tools, etc.) dat interieurarchitecten ondersteunt bij het meer circulair maken van het ontwerpproces van een interieurproject.

Datum

Van tot

Supported by

Vlaanderen Circulair | Vlaio

Bekijk de projectwebsite

Doelstelling

Er bestaat reeds een grote hoeveelheid aan informatie die zowel kwalitatief als kwantitatief circulaire strategieƫn vertaalt specifiek naar de bouwsector. Toch is het niet altijd even duidelijk voor een interieurarchitect of vormgever waar welke informatie te vinden is, en of deze bruikbaar is in het speelveld van de interieursector.

Met dit project trachten we specifiek voor deze sector de nodige informatie te bundelen en te vertalen naar hun specifieke ontwerpproces. Om deze informatie zo optimaal als mogelijk in te werken in het ontwerpproces, grijpen we telkens terug naar bewezen design thinking principes.

Resultaten

Binnen het project ontwikkelen we een gedetailleerde taxonomie met betrekking tot Circulair Interieur Design. Deze taxonomie zal een gestructureerd classificatiesysteem bieden dat de verschillende aspecten van circulair ontwerpen in het interieur benoemt en definieert, waardoor ontwerpers een duidelijk kader krijgen om mee te werken.

Daarnaast vertalen we deze taxonomie naar een ontwerpproces en ontwerpen we diverse tools en gidsen om het ontwerpproces te ondersteunen. Dit alles bieden we open-source aan op een online webpagina die vrij toegankelijk is voor de gehele sector.

Projectpartners

Studio Planeet

Cuypers & Q

M-INT

Het onderzoeksteam

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Jan Roekens

Van opleiding is Jan Roekens Ingenieur-Architect (master). Als onderzoeker bij Thomas More bouwde hij expertise op in Circulair Design met focus op het duurzaam ontwerpen van ruimtes, diensten en systemen.

Onderzoeker

Nannerli Potvlieghe

Nannerli behaalde haar Master in de Productontwikkeling in 2022 waarin zij zich voornamelijk verdiepte in strategic design, user-centered design, product-service systems en CAD.Ā