Ga naar de hoofdinhoud

Algoritmeontwikkeling en AI

Wearables en monitoringssystemen

Zorginnovatie

Zorgzame samenleving

Project

COMPASS

Biofeedback bij ademhalingskinesitherapie

Datum

Van tot

Supported by

Industrial Research Fund KU Leuven

Wat  

Volgens een rapport uit 2016 van de European Respiratory Society (ERS) wordt de kost van ademhalingsziekten in de EU geschat op € 380 miljard per jaar. Chronisch obstructieve longziekte (COPD) bleek de duurste ademhalingsziekte, goed voor € 141,4 miljard v. De economische kost omvat directe gezondheidszorgkosten – zoals ziekenhuisopnames, medicatie en doktersbezoeken – en indirecte kosten zoals verloren productiviteit door ziekte en vroegtijdig overlijden. Het aantal gevallen van longziekten en de bijbehorende kosten blijven stijgen door factoren zoals vergrijzing, roken, levensstijl en omgeving. 

Hoewel respiratoire kinesitherapie een sleutelrol speelt bij de behandeling van longziekten, is de therapietrouw over het algemeen zeer laag. Daar zijn verschillende redenen voor: de therapie is tijdrovend, moet dagelijks worden uitgevoerd en is zeer repetitief. De technieken zijn moeilijk te leren en te beheersen, en begeleiding door ervaren therapeuten is vereist. De huidige praktijk en beschikbare therapeutische apparaten missen objectieve metingen en feedbackmechanismen, wat het leerproces belemmert.  

Doel  

Dit project heeft tot doel een tool te ontwerpen die ademgeluiden, luchtstroom en -volume visualiseert om objectieve feedback te geven aan therapeuten en patiënten over de effectiviteit van de vorige ademcyclus en de volgende ademhalingsactie die genomen moet worden. Dit project stelt Thomas More en KU Leuven in staat onderzoeksresultaten te laten doorstromen naar de industrie op nationaal en internationaal niveau. 

Relevantie  

Door objectieve metingen en feedbackmechanismen kan de efficiëntie, naleving en therapietrouw van de behandeling verbeterd worden. Dit zal het leven van veel patiënten en hun familie aanzienlijk verbeteren, en er kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd op de gezondheidskosten. 

Onze rol

Mobilab & Care verzamelt data, doet onderzoek naar de terugkoppeling naar de patiënt en het voorstel van actiesuggestie (naar het adempatroon) en staat in voor de validatie van het prototype. M&C kan verderbouwen op een voorgaand project, BreatheBox, dat zich eveneens richtte op het ondersteunen van patiënten met respiratoire aandoeningen. 

KU Leuven voorziet de opstelling voor het verzamelen van de audiodata, ontwikkelt algoritmes voor het detecteren en lokaliseren van ademhalingsgeluiden, zowel in de tijd als in de ruimte. Het heeft een uitgebreide kennis rond datagedreven audioverwerking, detectie en lokalisatie. 

UZ Brussel staat in voor het rekruteren en opvolgen van patiënten. Ademhalingskinesitherapeuten met een ruime ervaring in autogene drainage zullen de therapie uitvoeren bij de patiënten tijdens het verzamelen van data.

Onderzoekers

Onderzoeker

Mario Broeckx

Onderzoeker gefascineerd door technologie, gezondheid en de kracht van ademhaling. Gepassioneerd fietser en "Climber for Life".

Onderzoeker

Kris Cuppens

Haalt energie uit het verwerken, analyseren en voorstellen van data. Altijd zin in een bordspel.

Onderzoeker

Glen Debard

Onderzoeker geëngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.

Onderzoeker

Koen Janssens

Zoekt naar een gezond lichaam voor iedereen. Gepassioneerd door anatomie. Kinesist, coach, kok, en (gedwongen) K3-lover.