Ga naar de hoofdinhoud
De Interne Communicatiemonitor

De Interne Communicatiemonitor

In de zomer van 2023 liep voor de eerste keer de ‘Interne Communicatiemonitor’. Deze online survey polste bij HR- en communicatieverantwoordelijken van organisaties, overheden en bedrijven hoe ze de interne communicatie ontwikkelen. Dit onderzoek wordt driejaarlijks herhaald.

Datum

Van tot

Supported by

Vonk, Kortom, PWO

Over het project

De Interne Communicatiemonitor is een initiatief binnen het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van de Thomas More Hogeschool. Dit onderzoek loopt driejaarlijks. Na deze eerste editie in 2023 plannen we een volgende in 2026, waarbij we voor het eerst evoluties in kaart brengen.

Bedrijven, overheden en socialprofitorganisaties erkennen hoe langer hoe meer het belang van goede interne communicatie. Die noodzaak kwam uitdrukkelijker aan het licht tijdens de corona-lockdowns en de huidige evolutie richting hybride werken.

Contactname hierover leidde tot enthousiasme bij de vakorganisaties Vonk-Netwerk Interne Communicatie en Kortom-Vereniging voor overheids- en socialprofit-communicatie. Met hen konden we prima samenwerken aan de voorbereiding van de vragenlijst, aan de oproep tot deelname aan de enquête, en voor de verspreiding van de onderzoeksbevindingen. Er namen 506 communicatiemedewerkers deel aan de enquête.

Onderzoeksvraag en resultaten

"In welke mate en hoe besteden middelgrote en grote bedrijven, overheids- en socialprofit-organisaties aandacht aan interne communicatie?"

Daarbij horen een heleboel deelvragen:

  • Hoe ‘georganiseerd’ is de interne communicatie, en wie doet dat?
  • Is er intern communicatiebeleid?
  • In welke mate is er aandacht voor taak-info, organisatie-/HR-info, beleidsinfo, engagerende/motiverende info?
  • Hoe is de interne communicatiecultuur?
  • Is er aandacht voor specifieke interne doelgroepen?
  • Welke kanalen zet men in voor interne communicatie?
  • Welke uitdagingen stellen zich voor de nabije toekomst?

De vaak markante resultaten kan je terugvinden in het grafiekenrapport en de rapportsynthese.

Download hier het rapport en de samenvatting van de Interne Communicatiemonitor. 

Alles downloaden
Rapport_pwo_internecom-finaal.pdf
.pdf
Download
PWO-InterneCommMonitor-Rapportsynthese.pdf
.pdf
Download

Met dank aan onze partners 

Projectmedewerkers

Onderzoeker

Eric Goubin

Eric Goubin is sinds 1997 onderzoeker bij Thomas More en heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in inclusieve communicatie en communicatiemanagement bij social-profitorganisaties en de overheid.

Onderzoeker

Michelle Lenaerts

Michelle Lenaerts werkt sinds 2000 voor Thomas More Mechelen waar zij zich als onderzoeker specialiseerde in kwantitatieve data-analyse, survey design en datavisualisatie.

Gerelateerde onderzoekslijnen