Het project DIGIGEZOND wil de digitale en gezondheidsgeletterdheid van burgers verhogen via een laagdrempelig aanbod van lesmaterialen. We co-creëren en evalueren deze materialen samen met personen met beperkte digitale vaardigheden. De focus ligt enerzijds op het leren gebruiken van betrouwbare gezondheidsapps, en anderzijds op het begrijpen van het eigen gezondheidsdossier. Expert- vrijwilligers krijgen een vorming over deze materie. De lessenreeks wordt geïntegreerd in een gratis aanbod.
Gezondheidstechnologie en gezondheidsdata worden steeds belangrijker om persoonlijk welzijn en levenskwaliteit te bevorderen. Digitale basisvaardigheden en gezondheidsgeletterdheid zijn essentieel, maar 4 op 10 Belgen missen deze vaardigheden, wat de digitale kloof en de gezondheidskloof vergroot.
Digigezond ontwikkelt twee op maat gemaakte opleidingen voor personen met beperkte digitale vaardigheden om hun digitale gezondheidsgeletterdheid en zelfredzaamheid te versterken. De opleidingen worden getest in Turnhout en Vorselaar. Bij een positieve evalutie worden ze verspreid in het netwerk van Digidak, een organisatie waar je gratis en onder begeleiding gebruik kan maken van computers. Via een ‘train-de-trainer-module' bieden we de lespakketten aan aan meer dan 20 lokale besturen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.
Concrete stappen:
LiCalab is verantwoordelijk voor:
Met financiële ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting