Het onderzoeksproject '(Em)powered by AI' heeft als doel om organisaties, bedrijven en burgers bewust te maken van de mogelijkheden en uitdagingen voor het gebruik van generatieve artificiƫle intelligentie binnen vier domeinen: onderwijs, welzijn, design en vrije tijd. Dit 1-jarige project is een initiatief van het Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Het sluit aan bij drie andere expertisecentra van Thomas More-hogeschool: Ontwerp en Technologie, Mens en Welzijn, en Onderwijs en Leren. Hier vertellen we je meer over de context, de aanleiding en de aanpak van het project en nodigen we je uit om mee te doen aan onze missie.
Van tot
Generatieve Artificiƫle Intelligentie (GenAI) verwijst naar AI-modellen en tools die gebruikers in staat stellen om verschillende soorten content te creƫren, waaronder tekst, afbeeldingen, video, audio en code. GenAI-toepassingen zoals ChatGPT nemen natuurlijke taal als invoer. Een eenvoudige vraag kan ChatGPT aanzetten om in een oogwenk een tekst te maken. GenAI lijkt als technologie dus een belofte in te houden voor een breed publiek door de productie van content enorm te vergemakkelijken.
Onze eerste interacties met GenAI-tools kunnen ons soms teleurstellen. Naarmate we meer ervaring opdoen, merken we dat 'praten met AI' misschien niet zo intuĆÆtief is als we dachten. Het voelt als een nieuwe taal die we moeten leren. Net als bij elke andere nieuwe digitale technologie, moeten we competenties ontwikkelen om deze effectief en verantwoord te gebruiken. Dit betekent niet alleen het beheersen van de 'taal' (vaardigheden ontwikkelen), maar ook begrijpen hoe de technologie werkt (kennis verwerven), en vertrouwen krijgen om ermee te experimenteren, zodat we een ethisch standpunt kunnen innemen over wanneer of waar (niet) gebruik ervan te maken (attitudes vormen). In het geval van GenAI is de onderliggende technologie vrij moeilijk te begrijpen, en gaan de ontwikkelingen zo snel dat mensen worstelen om de implicaties van deze technologie te bevatten voor hun dagdagelijks leven.
Met (Em)powered by AI willen we organisaties en burgers helpen door:
Met (Em)powered by AI hopen we meer toepassingen te onthullen en te stimuleren die de unieke kwaliteiten van GenAI benutten om te bevorderen hoe we leren en (co-)creƫren, hoe we onze vrije tijd spenderen en omgaan met ons welzijn.
Lizzy Bleumers is gebruikersonderzoeker sinds 2008. Zo kan ze haar nieuwsgierigheid botvieren in nieuwe digitale technologie en hoe we hiermee omgaan, en inzetten voor betere digitale toepassingen in media, entertainment en educatie.
Joeri Dehouwer is onderzoeker Digital Media Experiences met een passie voor game design, creativiteit, co-creatie en trendwatching. De toekomst is er al, je moet hem alleen leren zien!
Jelle ondersteunt meerdere onderzoeksprojecten bij de technische en financiƫle haalbaarheid van innovaties, met een focus op ROI en nieuwe verdienmodellen. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar duurzaamheid en circulariteit in het bijzonder.
Anne Smits is onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Haar ervaring situeert zich op het domein van digitale productontwikkeling, User Experience en gebruikersonderzoek en dit zowel in een B2B als B2C context.
Audrey is onderzoeker Digital Media Experiences. Ze was tot december 2024 actief bij het Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie.
Als onderzoeker combineer ik mijn passie voor gebruikersonderzoek met mijn brede kennis van het creatieve ontwerpproces om duurzame en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.