Ga naar de hoofdinhoud

Energie in gebouwen

Project

COOCK SWW 2.0

De praktijkgerichte toolbox

Datum

Van tot

Bekijk de projectwebsite

Momenteel bestaat er in België geen eenduidige en erkende methode voor het ontwerp en de dimensionering van de SWW-productie installaties. â€˜SWW’ staat voor ‘sanitair warm water’.

Uit een recente enquête binnen de groep van de sanitaire installateurs blijkt duidelijk dat er vraag is naar een dergelijke methode en er bovendien ook nood is aan gebruiksvriendelijke tools die helpen om deze methode in de praktijk toe te passen.  

Met het project SWW 2.0 willen we zo’n eenduidige en erkende methode voor het ontwerp en de dimensionering van de SWW-productie-installaties vastleggen. Een methode die rekening houdt met de functie van het type installatie en zijn hydraulische componenten. Met zo’n methode kunnen we tot installaties komen die optimaal zijn voor ons comfort, onze energie en onze gezondheid.

Wanneer je die methode wil toepassen, heb je daar ook de nodige hulpmiddelen voor nodig (dimensioneringstool, ontwerpgids,…) Ook die ontwikkelen we tijdens dit project. Zo vormen we de ontbrekende schakel tussen de bestaande algemenere aanpak en een brede toepassing ervan in de praktijk. 

We richten ons op ontwerpers (installateurs, studiebureaus) van SWW-productie-installaties in de residentiële sector en helpen hen te innoveren. Daarnaast willen we fabrikanten van zulke installaties en softwareontwikkelaars van dimensioneringsprogramma’s betrekken in ons project.

Zo’n eenduidige methode geeft volgende voordelen voor de ontwerpers:

  • Je kan de klanttevredenheid garanderen door het creëren van toegevoegde waarde, een vertrouwenskader en het verminderen van discussies en conflicten.
  • Er zullen minder interventies nodig zijn.
  • Je kan een juiste dimensionering (lager vermogen) en het gebruik duurzame warmtebronnen, zoals warmtepompen en warmtepompboilers, faciliteren.
  • Je kan nieuwe interessante opdrachten uitvoeren, zowel fabrikanten als ontwerpers die hun kennis verder kunnen ontwikkelen.
  • Je kan je overgedimensioneerde installaties versneld renoveren.

Partners 

  • WTCB
  • Universiteit Antwerpen – EMIB

Onderzoekers

Onderzoeker

Simon Binnemans

Expertise in energietechnieken in gebouwen. Docent energietechnologie. 

Gerelateerde onderzoekslijnen