Ga naar de hoofdinhoud
Project

Inclusieve COVID-19-crisiscommunicatie

Op naar een effectieve strategie voor crisiscommunicatie

Taalminderheden en kwetsbare groepen vallen vaak uit de boot bij crisiscommunicatie. Met dit project willen we een effectieve strategie voor inclusieve crisiscommunicatie ontwikkelen. Op die manier bestrijden we informatieongelijkheid en zorgen we ervoor dat de communicatie ook tot bij moeilijk te bereiken groepen in Belgiƫ komt.

Datum

Van tot

Supported by

Strategieƫn voor meertalige en toegankelijke crisiscommunicatie ontwikkelen en valideren

De huidige COVID-19-crisiscommunicatie in Belgiƫ beantwoordt nog niet overtuigend aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en draagt zo bij aan informatieongelijkheid. Wij willen die problemen aanpakken en de doorstroom van informatie naar taalminderheden en kwetsbare groepen verbeteren. Daarom ontwikkelen we een effectieve strategie voor inclusieve crisiscommunicatie, die rekening houdt met socio-culturele en (meer)talige diversiteit en graad van geletterdheid van de Belgische bevolking.

We willen doelgroepspecifieke strategieĆ«n ontwikkelen op maat van taalminderheden en kwetsbare en moeilijk te bereiken groepen in BelgiĆ«. Die communicatiestrategieĆ«n moeten verschillende drempels binnen de COVID-19-overheidscommunicatie wegnemen: zowel cognitief en zintuiglijk als op het vlak van taal en cultuur. We focussen ons daarvoor op:Ā 

  • de vorm van de boodschap,
  • de kanalen waarmee boodschappen verspreid worden,
  • de doorstroom naar de doelgroepen.

Doel

Via dit project willen we:

  • kennis verzamelen en samenbrengen over hoe talige, cognitieve, culturele en sensoriĆ«le drempels in de COVID-19-overheidscommunicatie weggenomen kunnen worden.
  • communicatiestrategieĆ«n testen door twee inclusieve communicatiepakketten te ontwikkelen die direct geĆÆmplementeerd kunnen worden op o.a. de federale COVID-19-website.
  • een context- en doelgroepspecifieke richtlijn creĆ«ren met aanbevelingen voor inclusieve COVID-19-communicatie die iedere Belgische inwoner bereikt.

Resultaten

Ons onderzoek draagt inhoudelijk bij aan de uiteindelijke richtlijn en advies over de beste strategie voor inclusieve COVID-19-communicatie.

Projectmedewerkers

Onderzoeker

Sarah Talboom

Sinds 2019 is Sarah Talboom (MSc Communicatiewetenschappen) verbonden aan Thomas More Hogeschool. Vandaag is zij coƶrdinator van de onderzoekslijn Effectieve Communicatie. Haar expertise ligt in het domein van inclusieve communicatie.

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Wessel van de Veerdonk

Wessel van de Veerdonk (Msc) is onderzoekscoƶrdinator Preventie en empowerment bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zijn onderzoeksfocus ligt momenteel op een optimale preventieve gezondheidszorg specifiek voor mensen met verminderde toegang.