Ga naar de hoofdinhoud

Een omvattend, dynamisch en competitief onderwijsaanbod: nu en in de toekomst

Levenslang leren

Het is de realiteit: professionele vaardigheden verouderen snel. Daarom wordt levenslang (LLL) de norm. We hadden al langer een mooi inhoudelijk aanbod, maar schakelen nu een versnelling hoger. Onder meer door:

Alternatieve trajecten

  • Een groot deel van ons basisaanbod maken we ook toegankelijk voor werkende en/of gezinsgerichte studenten. We bieden hen verschillende alternatieve en gebalanceerde studietrajecten aan. Met bijzondere aandacht voor hun specifieke ondersteuningsnoden, het stimuleren van interactie en het belang van een fijne leercommunity.  We zetten ook sterk in op verkorte trajecten, met extra focus op graduaatsstudenten die willen doorstromen naar een aansluitende bacheloropleiding. 

  • Samen met de Associatie KU Leuven testen we integraal afstandsonderwijs, met aangepast studiemateriaal, een flexibele examenregeling en begeleiding van stages en skills-onderwijs op afstand. 
  • We komen tegemoet aan de behoeften van het werkveld dankzij onze micro-credentials en het stapelbaar creditsysteem.

Ecosysteem

  • We stemmen ons aanbod af met partners binnen een regionaal LLL- ecosysteem. Als bruggenbouwer willen we connecteren en in onze kennishub willen we inspireren. Partners in education worden zo bondgenoten in lifelong learning. 

  • Daarnaast zetten we in op onze alumniwerking. Met korte opleidingen, seminaries, masterclasses, workshops, studie- en inspiratiedagen willen we alumni aansporen om te blijven leren en de band met ‘hun’ hogeschool langdurig te onderhouden. 

Professionaliseren

  • We blijven onze organisatie en bedrijfsvoering op het vlak van levenslang leren verder professionaliseren, bijvoorbeeld op het vlak van marketing en communicatie, prijszetting en IT-ondersteuning.
  • We kunnen ons aanbod kenbaar maken via het gemeenschappelijke platform en de ‘brand’ Continue van de Assocatie KU Leuven.  

XR en AI

We durven ons een voorloper te noemen van XR-technologie (extended reality) in het onderwijs. Dankzij XR (virtual, augmented en mixed reality) kunnen we aan immersive learning doen. Een manier om de studenten hun leerstof te helpen visualiseren, hun praktische vaardigheden te oefenen en oog te krijgen voor nieuwigheden. Binnen dit kader ontwikkelden we XR.net, een lerend netwerk waarin we:

  • Goede praktijken over XR-technologie delen 
  • Nieuwe XR-projecten in co-creatie met studenten uitwerken 
  • Op een efficiënte manier onze XR-infrastructuur en software beheren 
  • Onze expertise als (inter)nationaal expert in het gebruik van XR-technologie in onderwijs verspreiden.  

Naar het voorbeeld van XR.net, werken we op een gelijkaardige manier om artificial intelligence (AI) slim en verantwoord te handhaven in ons onderwijs. We hebben daarbij ook oog voor wat er rond AI gebeurt in regionale kennisfora.

Toekomstbestendige onderwijsinfrastructuur

We werken hard aan onze onderwijsinfrastructuur. Dat is nodig. Dit doen we zowel via kleinere jaarlijkse investeringsprojecten, als met grote masterplannen die in uitvoering (bv. Campus De Vest in Mechelen) of in ontwikkeling zijn (bv. Campus Geel en Campus De Nayer). De realisatie van onze visie op Onderwijs & Leren en toekomstige ontwikkelingen (bijvoorbeeld op vlak van technologie en digitalisering) zijn daarbij richtinggevend. Wat nu in de steigers staat, kan de tand des tijds – toch minstens voor de komende 30 à 40 jaar – doorstaan, omdat we rekening houden met:

  • De groeiende diversiteit van ons onderwijs op het vlak van doelgroepen, curricula, opleidingsdidactieken en partners, en onze profilering als brede kennisinstelling en plek voor levenslang leren

  • De evolutie van ons onderwijs door technologische en digitale mogelijkheden (op het vlak van werkvormen, materialen, de plaats en de aard van het onderwijs)
  • De noodzaak van duurzaamheid 
  • Het belang van verbondenheid en community
  • De impact van de werk- en leeromgeving op het welzijn van onze medewerkers en studenten (bijvoorbeeld door extra aandacht voor gezondheid, groen, sport en spel, en stilteplekken).   

Op al onze campussen voel je nu al dat onze visie op Onderwijs & Leren zichtbaar wordt. Denk aan de open leerruimtes, de mogelijkheden voor ontmoeting en informeel leren, de experimenteerplekken, de makerspaces… Zo prikkelen we de ondernemingszin en het ondernemerschap van onze studenten, belangrijke waarden uit onze LEFV-cultuur.