De acht leidende principes voor zorgzame technologie (8CTP) vormen een richtinggevend kader voor zorgorganisaties en technologie-ontwikkelaars om de omslag te maken van slimme naar zorgzame technologie. Daar waar technologie wordt ingezet om de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van mensen in hun dagelijks leven te verbeteren, bieden volgende effectiviteitsprincipes een leidraad voor hoe we kunnen handelen
Acht leidende principes voor zorgzame technologie vormen een richtinggevend kader voor zorgorganisaties en technologie-ontwikkelaars om de omslag te maken van slimme naar zorgzame technologie. Via een co-creatief proces ontwikkelde een diverse groep experten deze ethische principes. Een multistakeholder lerend netwerk werd opgericht om een duidelijke gemeenschappelijke taal te ontwikkelen, het kader te vertalen naar praktische tools en handvaten, en een breed publiek van burgers, patiënten, zorgverleners en zorgorganisaties, technologie-ontwikkelaars en innovatiemanagers, hoger onderwijs, investeerders en beleidsmedewerkers te sensibiliseren en engageren.
De principes zijn actiegericht en een gids die er mee voor zorgt dat technologie tegemoet komt aan de noden en behoeften van de eindgebruikers, en dat alle stakeholders betrokken worden bij de ontwikkeling, de uitvoering en de evaluatie van zorgtechnologie en het gebruik van gezondheidsdata. Zo bouwen ze samen aan een duurzaam ecosysteem rond persoons-gerichte, betrouwbare en rechtvaardige zorgtechnologie dat gezondheid, welzijn en levenskwaliteit verbetert en ook de gemeenschap ten goede komt.
Binnen het lerend netwerk willen we leren van elkaar maar ook instrumenten ontwikkelen die burgers, zorgprofessionals, technologieontwikkelaars en beleidsmedewerkers ondersteunen om de 8 CTP te leren kennen en gebruiken.
In opdracht van de Koning Boudewijnstichting, coördineert LiCalab het lerend netwerk in Vlaanderen en begeleidt verschillende organisaties in het ontwikkelen van de tools en de adoptie van de principes.
Met financiële steun van het fonds dr. Daniel De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.