Ga naar de hoofdinhoud

Algoritmeontwikkeling en AI

Wearables en monitoringssystemen

Project

MOTEX

Met intelligent draagbaar textiel revalidatie op afstand opvolgen

Datum

Van tot

Bekijk de projectwebsite

Wat

Het internationale CORNET project ‚ÄėMOTEX‚Äô staat voor ‚ÄėMOnitoring¬†TEXtiles‚Äô.¬†In dit project werden¬†zowel een¬†intelligente¬†kniebrace¬†als een¬†intelligente¬†fietsbroek¬†ontwikkeld. Dat¬†intelligente draagbare¬†textiel bestaat uit een aantal¬†inductieve sensoren, een aantal¬†accelerometers¬†en een¬†verwerkingseenheid die via bluetooth communiceert met een smartphone of tablet.¬†¬†

Doel

De MOTEX kniebrace werd gebruikt om het¬†¬†revalidatieproces van tien totale knieprothese pati√ęnten¬†vanop afstand te monitoren na de operatie. Zowel de kwaliteit als kwantiteit.

De kinesitherapeut kan via een online browserapplicatie een oefenprogramma opstellen. De progressie kan later worden ingekeken en afgestemd op de noden van de pati√ęnt of sporter. De brace geeft¬†rechtstreekse feedback¬†naar de gebruiker via enerzijds een¬†smartphone applicatie¬†(gebouwd door Pegus apps) of een¬†app¬†binnen het Cubigo platform (ontwikkeld door Cubigo).

Onze rol

Mobilab & Care speelde, naast het projectleiderschap, een centrale rol in de evaluatie van de gekozen sensoren, de integratie van de technologie in de brace en de validatie ervan in het labo én in de praktijk.

Mobilab & Care vertaalde enerzijds het klinisch revalidatieproces naar¬†relevante begrijpbare parameters¬†die opgevolgd worden door de pati√ęnten in de mobiele toepassingen, ontwikkeld door de app ontwikkelaars Pegus Apps en Cubigo. Anderzijds vertaalden we de opgemeten data naar¬†klinische parameters¬†die voor de zorgprofessional belangrijk zijn.

De begeleidende clinicus, kinesitherapeut of persoonlijke coach kan de progressie van zijn pati√ęnt of sporter in meer detail¬†via een online portaal opvolgen. Deze toepassing werd volledig door Mobilab & Care ontwikkeld en uitgerold tijdens de testfase.

Resultaten

Mobilab & Care coördineerde vervolgens de aanpassingen voor de productie van tien braces (i.s.m. NEA International). 

Aan tien pati√ęnten werd gevraagd¬† hun revalidatie-oefeningen uit te voeren met de MOTEX brace. De pati√ęnten kregen hun¬†aangepaste oefenschema‚Äôs via de smartphone app¬†doorgestuurd door de begeleidende therapeut. Die kon zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de uitgevoerde oefeningen¬†bestuderen vanop afstand via het online portaal. In geval van afwijkingen in het oefenpatroon of bij het vaststellen van een verminderende therapietrouw was het mogelijk om met de pati√ęnt te communiceren.

Het MOTEX project werd bijzonder goed onthaald door zowel de pati√ęnten in de studies als de gebruikersgroep. Het project nam twee prijzen in ontvangst: de¬†Health & Care Innovation award¬†(2016) en de¬†Techtextil Innovation award¬†(2017).

Onderzoekers

Onderzoeker

Bert Bonroy

Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag én morgen kan ondersteunen.

Onderzoeker

Glen Debard

Onderzoeker ge√ęngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.

Onderzoeker

Romy Sels

Gespecialiseerd in het inzetten van technologie om het revalidatieproces te optimaliseren.

Onderzoeker

Roy Sevit

Gepassioneerd door het inzetten van technologie die de mens en al zijn ongemakken ondersteund, creatief en out-of-the-box!

Partners