Ga naar de hoofdinhoud
Postgraduaat

Internationale researchjournalistiek

Mechelen

Nederlands

De compleetste training onderzoeksjournalistiek in de lage landen

  • Droom je ervan om stevige onderzoeksreportages te maken?
  • Internationale Researchjournalistiek is de compleetste training onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied, vanuit de praktijk. 
  • Je krijgt les van ervaren onderzoeksjournalisten en internationale experts, zoals Lise Witteman (Follow The Money), Brecht Castel (Knack), Doruntina Islamaj (VRT-Pano), Ingrid Gercama (Al Jazeera, NYT, The Guardian), Adriana Homolova (Investico e.a.), Deborah Votquenne (VRT-Pano), Kristof Clerix (Knack) en Piet Depuyt (De Tijd), ...
  • Je maakt kennis met geavanceerde researchmethodes en leert tools en technieken toe te passen in de praktijk.
  • In team zet je je eigen onderzoeksjournalistiek project op, onder professionele begeleiding.
  • Elk jaar publiceren IRJ-studenten hun eindwerk in vooraanstaande journalistieke media.  Sommigen werden zelfs genomineerd voor grote journalistieke prijzen.
International journalism
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Internationale researchjournalistiek

  • Dit is een éénjarige opleiding. Met een beperkt aantal plaatsen. Lees dus zeker ook de toelatingsvoorwaarden.
  • Workshops en lezingen vinden plaats op dinsdag- en donderdagavond van 19u tot 22u op Campus De Ham en Campus De Vest te Mechelen.
  • Afgestudeerd? Dan krijg je een officieel getuigschrift voor 30 studiepunten.

Praktische informatie

  • Duur

    1 jaar

  • Studiepunten

    30

  • Waar

    Op de campus

Programma

De opleiding Internationale Researchjournalistiek stoomt je klaar voor een carrière in de onderzoeksjournalistiek. Als onderzoeksjournalist van morgen heb je nood aan:

  • digitale en onderzoeksjournalistieke knowhow; 
  • een internationale blik;
  • een hands-on aanpak in combinatie met inhoudelijke kennis.

De opleiding bestaat uit tientallen inspirerende workshops gegeven door toppers uit de Vlaamse, Nederlandse en internationale onderzoeksjournalistiek. Samen met medestudenten zet je een onderzoeksteam op waarin je de opgedane vaardigheden uit de workshops meteen in de praktijk brengt. In zes intensieve begeleidingssessies krijg je daarbij concrete tips en feedback, recht uit de onderzoeksjournalistieke praktijk. Het streefdoel is de publicatie van jouw onderzoekswerk in een kwaliteitsmedium.

Het programma is opgedeeld in 5 modules:

Onderzoeksjournalistieke basisvaardigheden (5 sp.)

Hoe begin je aan een interview? Hoe ontdek je een schandaal? Hoe zorg ik ervoor dat bronnen toch verborgen info prijsgeven? Hoe kan ik financiële informatie gebruiken in mijn onderzoeken? Hoe schrijf ik een onderzoeksjournalistiek stuk?

In deze workshops in deze module leer je de onderzoeksjournalistieke basisvaardigheden rechtstreeks van de gastdocenten die zich in één of andere methode gespecialiseerd hebben. Deze workshops kunnen zowel praktijkgerichte lessen zijn, met theorie en oefeningen, als casestudies waarin de journalist je meeneemt achter de schermen van een onderzoek en laat zien hoe hij/zij precies te werk gaat.

OSINT/Data/AI (4 sp.)

Hoe zorg ik ervoor dat ik in de zee aan online informatie precies dat document vind dat ik nodig heb? Waar vind ik satellietbeelden? Hoe kan ik achterhalen welke personen er op een gelekte foto staan? Hoe krijg ik online informatie in een Excel-tabel zonder 5 weken onafgebroken te copypasten? En hoe krijg ik snel inzicht in die tabellen? Hoe mogelijkheden bieden AI-toepassingen voor onderzoek?

In deze module krijg je les van de bollebozen van de onderzoeksjournalistiek. Maak kennis met disciplines als “dorking”, “geolocation”, “prompting”, “waybacking” en leer hoe je deze praktisch kunt inzetten in onderzoeken die misschien op het eerste gezicht technisch van insteek zijn.

Europese Journalistiek (3 sp.)

Waarom wordt het belangrijkste beleidsniveau  in ons politieke systeem zo stiefmoederlijk behandeld in de journalistiek? Kan jij dit beter?

Veel journalistieke media laten zich afschrikken door de complexiteit van de Europese instellingen. Wij willen je enthousiasmeren voor spannende onderzoeksjournalistiek op Europees niveau. Inspirerende sprekers tonen met hun werk aan dat maatschappelijk belangrijke onderwerpen ook boeiend kunnen zijn.

Journalistiek ondernemen/overleven (3 sp.)

Hoe verkoop ik mijn onderzoekswerk aan nieuwsmedia? Aan welke deontologische en wettelijke normen moet ik me houden? Hoe bescherm ik me in tegen schadeclaims? Hoe vestig ik zelfstandige? Hoe financier ik mijn projecten.

Journalistiek is geen evidente stiel; en onderzoeksjournalistiek al helemaal niet! Daar heeft deze opleiding oog voor. In dit opleidingsonderdeel geven we je de belangrijkste praktische, juridische en deontologische kennis mee die je als journalist nodig hebt. 

 

Onderzoeksjournalistiek project (15 sp.)

Zelf je eigen onderzoeksproject opzetten? Door het zelf te doen, bewijs je dat je het kan!

In team zet je je eigen onderzoeksjournalistieke project op, onder professionele begeleiding. Je wordt tijdens zes feedbacksessies en een aantal workshops intensief begeleid door een ervaren journalist. De bedoeling is dat je werk gepubliceerd raakt in een vooraanstaand journalistiek medium. 

Doelpubliek

Internationale Researchjournalistiek is dé opleiding voor wie op hoog niveau aan diepgravende journalistiek wil doen. Ze richt zich expliciet tot scherpe geesten uit uiteenlopende domeinen die hun kennis en expertise willen inzetten in de journalistiek. Ook journalisten die al in het werkveld staan en houders van een journalistiek diploma zijn welkom. 

Onderzoeksjournalistieke skills zijn bovendien van meerwaarde buiten de journalistiek: professionals uit het middenveld, researchers en campagnevoerders bij milieu- en mensenrechtenorganisaties, maatschappelijk betrokken lesgevers en academici, schrijvers,…

Voor wie?

  • Je hebt een masterdiploma behaald (dat mag in een discipline zijn die niet meteen verband houdt met journalistiek) of een bachelordiploma in de journalistiek; of gelijkwaardig door aantoonbare ervaring.
  • Je hebt een aan obsessie grenzende passie voor de actualiteit en maatschappelijke vraagstukken
  • Je hebt schrijftalent en interesseert je voor verhaalopbouw.
  • Je kan zelfstandig én in groep werken.
  • Je combineert een kritische, reflexieve geest met een hand-on, no-nonsense aanpak.
  • Je hebt doorzettingsvermogen en weet problemen op een creatieve manier op te lossen.
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Docent Luuk geeft uitleg aan enkele studenten

Onze docenten zijn experten

Onze docenten zijn experten in hun vakgebied en komen uit Vlaanderen én Nederland. Velen zijn internationaal actief. Zo ontwikkelde Luuk Sengers samen met Mark Lee Hunter de 'Story-based Inquiry'-methode, die wereldwijd door journalisten en redacteuren wordt gebruikt.

Ga zelf op onderzoek uit

Bij IRJ ga je ook zelf aan de slag met het maken van een onderzoeksreportage. Deze portfoliowerking wordt begeleid door Ruben Brugnera. Hij volgde zelf het postgraduaat na zijn master Internationale Politiek. In 2022 won hij met zijn onderzoek naar armoedeorganisaties De Loep, de hoogste onderscheiding voor onderzoeksjournalistiek in de Lage Landen. 

Brecht Castel

Dit zeggen alumni

Brecht Castel (Knack): 'Zonder IRJ had ik nooit de stap gezet naar de freelancejournalistiek. De opleiding bracht me het nodige duwtje in de rug en tegelijkertijd een realistisch beeld van wat ik kon verwachten. Gemakkelijk is het zelden, maar uiterst boeiend haast altijd.’

In de praktijk

De opleiding duurt 1 jaar en volgt de academische kalender van de hogeschool, wat betekent dat er geen lessen zijn in de vakantie- en examenperiodes (ook al zijn er voor deze opleiding zelf geen examens).

De workshops en lezingen vinden plaats op dinsdag- en donderdagavond van 19 uur tot 22 uur bij Thomas More op Campus De Ham of Campus De Vest, te Mechelen.

Na het succesvol afronden van je studie ontvang je een getuigschrift voor 30 studiepunten van Thomas More Mechelen.

Opgelet! Stages behoren niet tot de opleiding.

International journalism

Zit je nog met vragen?

Coördinator

Ruben Brugnera

Voor al je vragen over de inhoud van het programma & inschrijvingen.

ruben.brugnera@thomasmore.be
Opleidingsmanager

Kris Vanhemelryck

Voor al je vragen over de opleiding.

kris.vanhemelryck@thomasmore.be
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Postgraduaat

Belgian Advertising School (BAS)

De reclamewereld van A tot Z, voor bachelors en masters