Ga naar de hoofdinhoud
Postgraduaat

Basiszorg en Leerwinst

Turnhout

Nederlands

Het postgraduaat basiszorg en leerwinst inspireert jou als klasleerkracht om kwaliteitsvol in te spelen op de onderwijsbehoeften van iedere leerling. Je verdiept je, als reflectieve professional, om vanuit een theoretisch kader de vertaling te maken naar je klaspraktijk.

Wil jij als klasleerkracht sterker worden in:

 • handelingsgericht werken om (specifieke) onderwijsbehoeften van leerlingen te begeleiden?
 • je eigen visie als professional in beeld te krijgen in het omgaan met (specifieke) onderwijsbehoeften van leerlingen en deze vertalen in concrete acties voor je klaspraktijk?
 • het creëren van een krachtige leeromgeving om een sterke leerwinst op maat te genereren?
 • een professioneel netwerk uit te bouwen rond onderwijsbehoeften van de leerlingen en eigen ondersteuningsbehoeften?
 • je referentiekader verruimen?

Heb je een lerarendiploma en ben je minimum drie jaar aan de slag als (zorg)leerkracht? Dan is het postgraduaat Basiszorg en Leerwinst iets voor jou!

Menigte van hierboven die een groeigrafiek vormt

Bekijk onze verschillende trajecten

Basiszorg en Leerwinst

 • Dit is een tweejarige opleiding met om de twee weken les op dinsdagavond.

 • Dit postgraduaat vindt slechts om de twee jaar plaats.

Praktische informatie

 • Waar

  Op de campus

Programma

Doorheen dit proces word je gestimuleerd om kritisch-constructief naar je onderwijspraktijk te kijken. Je leert gaandeweg de theoretische kaders die je in de cursus krijgt ook toepassen in de praktijk. 

Vanuit een handelingsgericht kader onderzoek je de krachten en onderwijsbehoeften van leerlingen, leerkrachten en ouders. Je leert het onderwijsaanbod doelgericht en systematisch afstemmen op dit onderzoek. Samenwerking tussen alle betrokkenen met inzet van ieders eigenheid en deskundigheid is hierbij het uitgangspunt. 

Het programma bestaat uit gemeenschappelijke en trajectspecifieke opleidingsonderdelen. Je kiest bij de start voor een traject kleuter-, lager of secundair onderwijs. In elke module is er een praktijkluik waar ruimte is voor het leren van en met elkaar.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2
Kijken vanuit de noden 4
Krachtige leeromgeving creëren 3
Begeleiden van noden 3
Fase 1 2
Sterke leerwinst en ontwikkelingsgroei 3
Samen bouwen aan zorg 3
Portfolio 4

Leerkrachten in de praktijk, die zichzelf willen verdiepen en verworven competenties verruimen op vlak van zorg in het onderwijs.

 • Je bent in het bezit van een bekwaamheidsbewijs om les te geven.
 • Je bent minimum 3 jaar actief aan de slag als (zorg)leerkracht.
Deze opleiding start niet in februari.

Troeven

een hand houdt cilinder vast

Expertise troef

Laat je inspireren door docenten, experts uit het werkveld en je collega’s in het postgraduaat. Je organiseert leeromgevingen zodat de diversiteit van leerlingen als meerwaarde ingezet kan worden. 

ijsberg

Handelsgericht werken

Je verwerft inzicht in hulpvragen van kinderen en jongeren met onderwijsbehoeften en leert hierop een antwoord te bieden. In begeleidingssessies wordt er ingespeeld op praktijkvragen. Je keuze-onderdeel en eigen invulling van je portfolio geven je ruimte om in te zoomen op jouw specifieke setting.

handen op elkaar

Professionele leefgemeenschap

Medestudenten ontmoeten in een leergemeenschap die gevormd wordt om samen op ontdekking te gaan als reflectieve professional. Tools om met je partners op school nog meer in te zetten op 'samen' zorg maken! 

Zit je nog met vragen?

Trajectcoördinator

Anke Deckers

Voor al je vragen over de opleiding.

anke.deckers@thomasmore.be +32 497 92 25 46

Studeren in Turnhout

De Turnhoutse campus lijkt zo uit de toekomst geplukt: vrolijke kleuren, grote raampartijen, supermoderne lokalen. De baseline van de campus is 'altijd in beweging' en dat is eraan te zien. Het gebouw is een bruisende biotoop voor bachelor- en graduaatsopleidingen in sport, gezondheid, onderwijs, ondernemerschap en technologie. Met een prachtige sporthal, glanzende skillslabs, stijlvolle auditoria, een hightech beweegstudio, een polyvalente zaal zit je goed voor een opleiding op maat van jouw ambities. Aan studentenleven geen gebrek! De studentenverenigingen organiseren regelmatig fuiven, en voor een frisse pint of een lekkere hap heb je keuze te over op de Grote Markt.

Campus Turnhout Thomas More
dots

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven